Razbijen balkanski kartel koji je krijumčario kokain iz Južne Amerike u EU

Dugogodišnja istraga dovela je do uhićenja 12 osoba

159
Foto: ilustracija MUP

Prekogranična operacija u kojoj su sudjelovala tijela za provedbu zakona iz Hrvatske, Italije, Crne Gore, Nizozemske, Portugala, Srbije, Slovenije i Španjolske, uz podršku Europola, dovela je do razbijanja zločinačke organizacije koja je krijumčarila kokain iz Južne Amerike u EU i šire.

Istraga ove kriminalne mreže trajala je nekoliko godina te je u nju bilo uključeno više država članica EU-a i trećih zemalja sa Zapadnog Balkana. Mrežu krijumčara drogom uglavnom su činili državljani Crne Gore, ali bili su uključeni i državljani Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije i Srbije. U razdoblju od 2019. do 2020. godine tijela za provedbu zakona zaplijenila su više od šest tona kokaina na Arubi (Nizozemski Antili), u Obali Bjelokosti, Portugalu i Španjolskoj. Istrage koje su uslijedile nakon zapljene u Portugalu otkrile su moguću povezanost između ove kriminalne mreže i mafijaške kriminalne organizacije ’Ndranghete. Ista ta zapljena dovela je do identifikacije 17 novih osumnjičenih osoba, od kojih su 13 bili državljani Crne Gore. Tijekom istrage, kazneni postupak protiv 29 osumnjičenih vodio se u Hrvatskoj, Italiji, Nizozemskoj, Srbiji, Sloveniji i Portugalu.

Na akcijski dan, 27. srpnja 2022. godine, policijski službenici  izvršili su 37 racija diljem Europe (1 u Hrvatskoj, 2 u Italiji, 33 u Crnoj Gori te 1 u Srbiji), uhitili su 12 osumnjičenih (1 u Hrvatskoj, 1 u Italiji, 8 u Crnoj Gori i 2 u Srbiji) te su zaplijenili skupe satove, bankovne kartice, isprave, oružje i streljivo, jedno vozilo i jedan gliser te gotovinu.

Europol je olakšao razmjenu informacija i kontinuirano pružao analitičku podršku u istrazi. Europol je također dao svoj doprinos cjelokupnoj koordinaciji slučajeva koja se provodila između raznih agencija u EU i šire.

Sudjelovala su sljedeća tijela za provedbu zakona:

Italija – nacionalna policija (Polizia di Stato)
Hrvatska – Ravnateljstvo policije, Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta
Crna Gora – nacionalna policija
Nizozemska – nacionalna policija (Politie)
Portugal – nacionalna policija
Srbija – Uprava kriminalističke policije
Slovenija – nacionalna policija
Španjolska – Civilna garda (Guardia Civil)

Sa sjedištem u Den Haagu, Nizozemska, Europol pruža podršku 27 država članica EU-a u borbi protiv terorizma, kibernetičkog kriminala i drugih teških i organiziranih oblika kriminala. Također rade s mnogobrojnim državama partnerima izvan EU-a i međunarodnim organizacijama. Uz njihove razne procjene rizika i prikupljanje obavještajnih podataka te operativne aktivnosti, Europol ima alate i sredstva koja su potrebna kako bi Europu učinio sigurnijom.

 

Izvor: Ravnateljstvo policija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime