Reakcija Žinićeva ureda na medijske napise o visini njegove plaće

Župan sisačko-moslavački Ivo Žinić na vrhu je popisa župana prema najvećoj neto plaći, pišu pojedini mediji. Prema podacima iz imovinske kartice plaća mu je 18 931 kune neto. Iz njegovog ureda poručuju kako je riječ o velikom neto iznosu zbog poreznih olakšica i dodataka na plaću. Brutto iznos njegove plaće je 28.470,13 kuna no po brutto iznosu Žinić nije među prvih pet. Naime, prosječna neto plaća župana u RH je između 16 000 i 17 000 kuna. Prema pisanju pojedinih medija sisačko-moslavački župan Ivo Žinić je najbolje plaćeni župan u Hrvatskoj s plaćom od gotovo 19 tisuća kuna, točnije 18 931 kune neto. Njegovi zamjenici Marin Piletić i Anita Sinjeri Ibrišević imaju u prosjeku plaću nešto višu od 13 tisuća kuna neto. Neto plaća Bogdana Rkmana iznosi nešto više od 14 200 kuna.
Najmanju plaću od svih župana ima onaj iz Međimurske županije Matija Posavec čija neto plaća iznosi nešto malo više od 13 tisuća kuna.
Na napise o plaći župana Žinića stigla je reakcija iz njegovog ureda:

“Točan je podatak o visini županove plaće u neto i bruto iznosu, no pri navođenju visine neto iznosa od 18 931,39 kuna nisu uzete u obzir olakšice koje ima župan Ivo Žinić. Županova plaća uvećana je po dvije osnove i to temeljem Rješenja iz 1997. godine kojim mu je utvrđena invalidnost, hrvatskog ratnog vojnog invalida Domovinskog rata (HRVI) u visini od 30 % za stalno, a iz njih proizlazi osnova za uvećanje neto iznosa njegove plaće:

1. 0,30% od osnovnog osobnog odbitka (2 600 kuna)

2. umanjenje 30 % od poreza i prireza zbog toga što je hrvatski ratni vojni invalid Domovinskog rata (HRVI).

U slučaju kada župan ne bi imao ove olakšice njegova neto plaća bi iznosila 14 431,60 kuna.” – stoji u priopćenju iz županova ureda.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here