Reciklažnim dvorištem prema kvalitetnijem gospodarenju otpadom u Velikoj Ludini

Radno vrijeme reciklažnog dvorišta u Velikoj Ludini od ponedjeljka do petka od 7 do 17 sati

27

Završna konferencija projekta Građenje reciklažnog dvorišta na području općine Velika Ludina, ukupno vrijednog oko 2,3 milijuna kuna, čime je reciklažno dvorište i službeno otvoreno, održana je 5. ožujka na prostoru Reciklažnog dvorišta u Zagrebačkoj ulici.

Reciklažno dvorište se prostire na 3815 četvornih metara i sastoji se od 24 spremnika za odvojeno prikupljanje i privremeno skladištenje 35 različitih vrsta otpada. Izgrađen je i sustav odvodnje te nova rasvjeta, a kako bi se osigurao kvalitetniji pristup, ove godine je u planu i izgradnja pristupne ceste.

Projekt Gradnje reciklažnog dvorišta je sufinanciran bespovratnim sredstvima Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od oko 1,9 milijuna kuna te sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u iznosu od oko 246 tisuća kuna. „Ovime se uspješno privodi kraju četvrti projekt financiran europskim novcem u našoj općini!“, poručio je načelnik Dražen Pavlović.

„Uz sustav zbrinjavanja otpada na području naše tri jedinice lokalne samouprave – Kutine, Popovače i Ludine, koji obavljamo preko našeg zajedničkog komunalnog poduzeća Eko Moslavine te uz razvrstavanje otpada na kućnom pragu, sada ćemo imati i mogućnost da ovdje u reciklažnom dvorištu, na kvalitetan i zakonski način, možemo zbrinuti još 34 frakcije različitog otpada koji se ne može staviti u komunalni otpad ili onaj dio koji razvrstavamo na kućnom pragu. Sve to će se moći dovesti ovdje svakog radnog dana. Ovo dvorište, sad kad je sagrađeno, zaista izgleda lijepo i uredno i vjerujem kako će takvo i ostati. Iza njega je zemljište na kojem planiramo odlagati krupni građevinski otpad, a kako bi spriječili nastajanja divljih odlagališta te vrste otpada“, kazao je Pavlović.

VEZANE VIJESTI
Novska dio najvećeg svjetskog natjecanja u izradi video igara

Kontinuirano unaprjeđenje uspostavljanja potrebne infrastrukture za gospodarenje otpadom od iznimne je važnosti za čitavu državu, potvrdio je ovom prigodom direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš.

„Drago mi je da vidim jedan ovako kvalitetan objekt i ovako kvalitetan projekt. No, ono što mi je najvažnije je da je projekt od početka do kraja napravljen bez ikakvih korekcija, jer u europskoj birokraciji je čest slučaj da novac koji je odobren, nažalost ne dođe do onih kojima je odobren. Morate se držati strogih pravila, a ovdje je slučaj da je to i učinjeno. Zasluga je to Općine, ali i županijske Razvojne agencije SIMORA-e, jer je dobra pripremljenost projekta iznimno važna. Npr. korekcije za samo dvije – tri riječi iznose i do 25% odobrene investicije. Njihovi su projekti kvalitetno provedeni od početka do kraja. Želim čestitati i županu Žiniću koji je također vrlo aktivan i čest je gost u Fondu. Izuzetno se puno bori za svoju županiju i čestitam mu na tome. Kada vidimo neki projekt iz ove županije i mi smo odmah opušteniji jer znamo da su ti projekti najčešće savršeno pripremljeni i da se provode bez problema od početka do kraja“, ustvrdio je Ponoš.

VEZANE VIJESTI
Veselo i zabavno Martinje Udruge Škrlet u Popovači

Sisačko – moslavački župan Ivo Žinić čestitao je na uspješnoj provedbi ovog projekta svima koji su u njega bili uključeni.

„Vrlo vrijedan projekt! Ovo je jedno od prvih reciklažnih dvorišta na području naše županije. Naime, imamo za sad slično reciklažno dvorište u općini Lipovljani i u gradu Popovači. Ovo je treći takav projekt sufinanciran iz Fonda. On je iznimno važan za očuvanje prirode i okoliša, ali i za edukaciju, da naučimo naše stanovnike na koji način da otpad, koji nastaje u svakoj kući i u svakom gospodarstvu, razvrstavaju i ponovo vrate u proizvodnju kao sirovinu. Bitan je i zbog europskih sredstava jer znamo kako je za apliciranje na fondove Europske unije vrlo važno da projekti budu kvalitetno pripremljeni. Čestitam stoga svima koji su sudjelovati u ovom projektu. On je doista izvrsno napravljen, izveden do kraja bez ikakvih korekcija. Vjerujem kako će i budući projekti koje ćemo raditi na ovom području biti isto tako kvalitetno realizirani i da nećemo imati povrata sredstava, što se događa kada to nije slučaj“, kazao je Žinić.

VEZANE VIJESTI
Gvozdansko – hrvatsko velejunaštvo bez svjetskog uzora

Dodajmo kako je radno vrijeme reciklažnog dvorišta u Velikoj Ludini od ponedjeljka do petka od 7 do 17 sati.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here