Reciklažnim dvorištem prema kvalitetnijem gospodarenju otpadom u Velikoj Ludini

Radno vrijeme reciklažnog dvorišta u Velikoj Ludini od ponedjeljka do petka od 7 do 17 sati

39

Završna konferencija projekta Građenje reciklažnog dvorišta na području općine Velika Ludina, ukupno vrijednog oko 2,3 milijuna kuna, čime je reciklažno dvorište i službeno otvoreno, održana je 5. ožujka na prostoru Reciklažnog dvorišta u Zagrebačkoj ulici.

Reciklažno dvorište se prostire na 3815 četvornih metara i sastoji se od 24 spremnika za odvojeno prikupljanje i privremeno skladištenje 35 različitih vrsta otpada. Izgrađen je i sustav odvodnje te nova rasvjeta, a kako bi se osigurao kvalitetniji pristup, ove godine je u planu i izgradnja pristupne ceste.

Projekt Gradnje reciklažnog dvorišta je sufinanciran bespovratnim sredstvima Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od oko 1,9 milijuna kuna te sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u iznosu od oko 246 tisuća kuna. „Ovime se uspješno privodi kraju četvrti projekt financiran europskim novcem u našoj općini!“, poručio je načelnik Dražen Pavlović.

„Uz sustav zbrinjavanja otpada na području naše tri jedinice lokalne samouprave – Kutine, Popovače i Ludine, koji obavljamo preko našeg zajedničkog komunalnog poduzeća Eko Moslavine te uz razvrstavanje otpada na kućnom pragu, sada ćemo imati i mogućnost da ovdje u reciklažnom dvorištu, na kvalitetan i zakonski način, možemo zbrinuti još 34 frakcije različitog otpada koji se ne može staviti u komunalni otpad ili onaj dio koji razvrstavamo na kućnom pragu. Sve to će se moći dovesti ovdje svakog radnog dana. Ovo dvorište, sad kad je sagrađeno, zaista izgleda lijepo i uredno i vjerujem kako će takvo i ostati. Iza njega je zemljište na kojem planiramo odlagati krupni građevinski otpad, a kako bi spriječili nastajanja divljih odlagališta te vrste otpada“, kazao je Pavlović.

VEZANE VIJESTI
Priznanja najboljim sportašima SMŽ

Kontinuirano unaprjeđenje uspostavljanja potrebne infrastrukture za gospodarenje otpadom od iznimne je važnosti za čitavu državu, potvrdio je ovom prigodom direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš.

„Drago mi je da vidim jedan ovako kvalitetan objekt i ovako kvalitetan projekt. No, ono što mi je najvažnije je da je projekt od početka do kraja napravljen bez ikakvih korekcija, jer u europskoj birokraciji je čest slučaj da novac koji je odobren, nažalost ne dođe do onih kojima je odobren. Morate se držati strogih pravila, a ovdje je slučaj da je to i učinjeno. Zasluga je to Općine, ali i županijske Razvojne agencije SIMORA-e, jer je dobra pripremljenost projekta iznimno važna. Npr. korekcije za samo dvije – tri riječi iznose i do 25% odobrene investicije. Njihovi su projekti kvalitetno provedeni od početka do kraja. Želim čestitati i županu Žiniću koji je također vrlo aktivan i čest je gost u Fondu. Izuzetno se puno bori za svoju županiju i čestitam mu na tome. Kada vidimo neki projekt iz ove županije i mi smo odmah opušteniji jer znamo da su ti projekti najčešće savršeno pripremljeni i da se provode bez problema od početka do kraja“, ustvrdio je Ponoš.

VEZANE VIJESTI
Vrijeme u kojem živimo traži razumijevanje, zajedništvo i dostojanstvo čovjeka-radnika

Sisačko – moslavački župan Ivo Žinić čestitao je na uspješnoj provedbi ovog projekta svima koji su u njega bili uključeni.

„Vrlo vrijedan projekt! Ovo je jedno od prvih reciklažnih dvorišta na području naše županije. Naime, imamo za sad slično reciklažno dvorište u općini Lipovljani i u gradu Popovači. Ovo je treći takav projekt sufinanciran iz Fonda. On je iznimno važan za očuvanje prirode i okoliša, ali i za edukaciju, da naučimo naše stanovnike na koji način da otpad, koji nastaje u svakoj kući i u svakom gospodarstvu, razvrstavaju i ponovo vrate u proizvodnju kao sirovinu. Bitan je i zbog europskih sredstava jer znamo kako je za apliciranje na fondove Europske unije vrlo važno da projekti budu kvalitetno pripremljeni. Čestitam stoga svima koji su sudjelovati u ovom projektu. On je doista izvrsno napravljen, izveden do kraja bez ikakvih korekcija. Vjerujem kako će i budući projekti koje ćemo raditi na ovom području biti isto tako kvalitetno realizirani i da nećemo imati povrata sredstava, što se događa kada to nije slučaj“, kazao je Žinić.

VEZANE VIJESTI
Zaživio projekt Sisačko-moslavačka županija – središte gaming industrije

Dodajmo kako je radno vrijeme reciklažnog dvorišta u Velikoj Ludini od ponedjeljka do petka od 7 do 17 sati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here