Lani održana 51. Međunarodna smotra folklora u Zagrebu, tematski je bila posvećena Banovini i Pounju. Tada je nastupilo 14 kulturno-umjetničkih udruga/društava s područja naše županije – Pounja, Banovine i Pokuplja. U raskoši izvorne pjesme i plesova imali su priliku ove subotnje večeri uživati posjetitelji u sisačkom Domu INA Rafinerije gdje je prvi put u povijesti ove manifestacije održana repriza.

Kroz program nazočne je vodila Karmen Valenta, a nazočnima se kratko obratio Tvrtko Zebec, umjetnički ravnatelj ove Smotre. Zahvalio se svim čuvarima baštine i tradicije svoga zavičaja, naglasivši da je sretan što je večeras u Sisku i što se prvi puta program MSF izvodi izvan Zagreba. “Prošlogodišnja 51.MSF imala je za glavnu temu etnografsku baštinu Pounja i Banovine s bliskim Pokupljem i Posavinom i to je bio tako dobar i uspješan program da smo odlučili da to moramo prenijeti u Sisak i pokazati domaćoj publici jer to što su pokazali je nešto jedinstveno“, rekao je Zebec. Publiku i izvođače prije nastupa pozdravio je i zamjenik župana Ivan Celjak koji je, zajedno sa svojim suradnicima, podržao program Međunarodne smotre folklora. „Svi gledatelji večeras su imali priliku vidjeti sve bogatstvo Banovine i Pounja u prezentaciji 14 društava s našeg područja. Ovo je prilika da vidimo očuvanje kulturnog identiteta svih naših krajeva, očuvanje kulturnog blaga kojeg baštinom od naših predaka. Sisačko-moslavačka županija podržava nastupe KUD-ova, podržava očuvanje kulturnog identiteta naših krajeva. Dokaz tome je i osnivanje Zajednice udruga u kulturi SMŽ te Interpretacijskog centra baštine Banovine putem kojeg prikupljamo građu, putem kojeg čuvamo kulturnu baštinu naših krajeva“, rekao je za medije zamjenik župna Ivan Celjak.

VEZANE VIJESTI
MLADOST PETRINJA - SEGESTA Susret 16. kola 4. HNL - Središte

U Sisku je nastupilo 12 društava/udruga i to : KUD „Sloga“ iz Majura, KUD „Jeka“ iz Hrvatske Dubice, KUD „Čuntićanka“ iz Hrvatskog Čuntića, KUU “Viduševac” iz Viduševca, KUD „Zvuci Banije“ iz Jabukovca, KUD „Selište Kostajničko“ iz Selišta Kostajničkog, KUD „Hrastovička gora“ iz Hrastovice, KUD „Seljačka sloga“ iz Bobovca, KUD „Seljačka sloga“ iz Grede Sunjske, KUD „Košutarica“ iz Košutarice, KUD „Pokupljanka“ iz Bresta Pokupskog i KUD „Seljačka sloga“ iz Graberja. KUD “Pounjski pleter” iz Divuše i KUD “Budičanka” iz Donje Budičine nisu se odazvali zbog bolesti svojih članova.

VEZANE VIJESTI
Uhićena četvorica krijumčara migranata, djelovali na sisačkom području

Lijepa i svečane priredba završila je zajedničkim kolom “Rala oja, rala…” u koje se s izvođačima ispreplela i publika…Vjerujem, mnogima je srce brže zakucalo i oko zasuzilo, mnogima će ova večer izvorne pjesme i plesa dugo ostati u sjećanju.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here