Restorani pridonose epidemiji moderne bolesti – GOJAZNOSTI

Restorani diljem svijeta poslužuju obroke koji premašuju preporučenu količinu kalorija, pokazali su rezultati nove studije...

275

Restorani diljem svijeta poslužuju obroke koji premašuju preporučenu količinu kalorija, pokazali su rezultati nove studije. Skupina međunarodnih znanstvenika mjerila je težinu i energetsku vrijednost (kalorije) jela posluživanih u restoranima u Brazilu, Kini, Finskoj, Gani i Indiji.

Kada su posrijedi najpopularnija jela u klasičnim restoranima, njih čak 94 posto premašuje preporučenih 600 kalorija. Gotovo tri četvrtine (72%) popularnih narudžbi u restoranima brze hrane ili na uličnim štandovima također premašuje preporučenu kalorijsku razinu. Većina ih pretjeruje i u količini poslužene hrane, a ne samo u kalorijama.

“Ne samo da jedemo pogrešnu hranu, konzumiramo je i previše”, kazala je glavna autorica studije, Vivian Suen s medicinskog fakulteta u Sao Paulu. “I često zanemarujemo taj faktor koji ima velik utjecaj na globalnu gojaznost”.

VEZANE VIJESTI
POZOR RODITELJI Otkrili smo zašto vaše kćerke ne žele brak i djecu

Svjetska zdravstvena organizacija gojaznost smatra globalnom epidemijom i glavnim rizikom za razvoj srčanih i moždanih bolesti i dijabetesa. Organizacija procjenjuje da 1,9 milijardi odraslih u svijetu pati od prekomjerne težine, a 600 milijuna ih je gojazno – objavila je HINA.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here