RUSIJA GOMILA POSTROJBE NA GRANICI, PENTAGON UMIRUJE SITUACIJU

817

Oko ulaska velikih ruskih kopnenih i pomorskih snaga, 40.000 vojnih trupa i 350 oklopnih vozila u Krim oglasio se i Pentagon koji je sinoć pokušao umanjiti zabrinutost zbog moguće ruske invazije na Ukrajinu, rekavši kako Rusija gomila postrojbe na granici dviju zemalja radi uobičajene vojne vježbe.

Zbog Krima, anektiranog ukrajinskog poluotoka, prošlog tjedna su se naglo zategnuli odnosi Kijeva i Moskve, pa je ruski predsjednik Vladimir Putin sinoć održao sjednicu svog Vijeća sigurnosti.

“Zabrinuti smo zbog ruske trajne okupacije Krima i zbog visokog stupnja nasilja na istoku Ukrajine“, komentirao je glasnogovornik Pentagona Jeff Davis.

“Mi u tome ne vidimo jačanje moći ili kratkoročan masovni pokret koji samo što se nije dogodio”, rekao je glasnogovornik američkog ministarstva obrane te dodao kako je riječ o “pokretima koji se mogu povezati s održavanjem (vojne) vježbe u budućnosti”.

Rusija svake godine organizira ovakve vježbe u regiji, a iduća bi se trebala održati sljedećeg mjeseca.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio je pak u četvrtak da ne isključuje mogućnost ruske invazije “velikih razmjera”.

Inače, u Ukrajini već dvije godine traje sukob ukrajinske vojske i proruskih separatista u kojemu je poginulo više od 9500 ljudi. Kijev i Zapad tvrde da separatiste vojno pomaže Rusija, što ova niječe.

Nakon pripojenja Krima ruskom teritoriju prije 2 godine, rastu napetosti koje su nagnale dvije zemlje da ojačaju vojnu moć na tom području, što dodatno potkopava napore koji se ulažu u mirno rješenje ukrajinske krize.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime