Izvjestitelj Europskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Cristian Dan Preda upozorio je kako je potpora Rusije referendumu što su ga prošlog tjedna organizirale vlasti Republike Srpske opasan korak jer na taj način Moskva pokušava uvući i BiH u svoj sukob s Europom.

“Rusija je jedina zemlja koja je otvoreno podržala Dodikov referendum i za nas u EU to je zabrinjavajući znak da Rusija želi proširiti svoj sukob s Europom”, kazao je Preda kako ga u utorak citira sarajevski “Dnevni avaz”.

VEZANE VIJESTI
TRAGEDIJA U SUSJEDSTVU U sudaru mješalice i automobila poginule žene i beba?

Ocjenujući podatak kako je na referendumu u RS 99,8 posto onih koji su glasovali odgovorilo potvrdno na pitanje žele li da se 9. siječnja nastavi obilježavati kao dan tog entiteteta, Preda je kazao kako je to čisti populizam.

Preda je istaknuo kako provedba neustavnog referenduma i zahtjev za odobravanje statusa kandidata za članstvo u EU ne mogu ići zajedno pa se nakon Dodikova postupka sada otvara niz novih pitanja o tome može li BiH napredovati na svom europskom putu.

VEZANE VIJESTI
Zbog koronavirusa odgođena misija na Mars

Šef delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark pridružio se ovim upozorenjima konstatacijom kako je organiziranje referenduma poput onog 25. rujna pokazatelj da je nekim političarima u toj zemlji više stalo do takvih manifestacija nego do članstva u EU.

Wigemark je ipak istaknuo kako se ne može očekivati od EU “da odgovara na svaku provokaciju”, a da odgovornost za očuvanje i poštovanje Daytonskog sporazuma imaju prije svega Vijeće za provedbu mira u BiH (PIC) i visoki predstavnik Valentin Inzko. EU, kako je istaknuo, pripravna je reagirati jedino pojavi li se prijetnja stabilnosti i miru u BiH. Intervenira li međunarodna zajednica odnosno PIC u sadašnjem trenutku, drži Wigemark, “to bi izazvalo produbljivanje krize u BiH”.

VEZANE VIJESTI
VIDEO Teretnom vozilu s kranom otkazale kočnice, gazio sve pred sobom

Cijeli referendum, po njegovoj je ocjeni, bio isključivo dio kampanje za općinske izbore u BiH najavljene za 2. listopada.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here