S Vukovarom i Škabrnjom u mislima

Danas Republika Hrvatska obilježava „Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. -2019.“ pod sloganom „Vukovar – mjesto posebnog pijeteta“.

459

Brojna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće podno spomenika na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata odajući počast ubijenima i nestalima u obrani Vukovara, gradu slomljenom 18. studenoga 1991. nakon što su ga gotovo tri mjeseca opsjedali JNA i srpske postrojbe.

Molitvu za ubijene i nestale u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi na Vukovar, u kojoj je stradalo 2.717 hrvatskih branitelja i civila od koji je više od 300 još uvijek na popisu zatočenih i nestalih, molio je nadbiskup đakovački i osječki mons. Đuro Hranić, dok je svetu misu na groblju predvodio biskup mostarko-duvanjski, mons. Ratko Perić, prenosi Hina.

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Nakon mise Predsjednica je položila vijenac i na Spomen-obilježje masovne grobnice na Ovčari.

Molitva i svijeće u krugu bolnice Vukovar

Sa Škabrnjom u mislima

Žrtvama Škabrnje došli su se pokloniti brojni mještani, branitelji, pripadnici Hrvatske vojske i prijatelji iz cijele Hrvatske. Obljetnica stradanja tog ravnokotarskog mjesta u Domovinskom ratu obilježena je komemorativnim skupom, kolonom sjećanja i trodnevnom hodnjom pripadnika 3. mehanizirane bojne “Pauci” Gardijske mehanizirane brigade od Knina do Škabrnje, priopćeno je iz MORH-a.

Foto: MORH

Na obilježavanju su prisustvovali izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, umirovljeni general-bojnik Miljenko Filipović, izaslanstvo Vlade RH na čelu s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva unutarnjih poslova, predstavnici Hrvatskog generalskog zbora, brojni državni, civilni i vojni dužnosnici te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

VEZANE VIJESTI
Glina se pridružila paljenju svijeća za Vukovar

Ministar Krstičević: Žrtve Vukovara i Škabrnje nikad ne smiju biti zaboravljene

Potpredsjendik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević koji se pridružio Paucima na njihovoj zadnjoj dionici hodnje sjećanja u Škabrnji poručio je kako žrtve Vukovara i Škabrnje nikada ne smiju biti zaboravljene istaknuvši:
“Hrvatska vojska bila je u hodnji od Knina do Škabrnje kako bismo odali počast svim poginulima u Domovinskom ratu. U mislima smo sa svim našim prijateljima. Drago mi je da danas imamo mlade hrvatske vojnike koji poštuju te vrijednosti Domovinskog rata. Danas su žrtve Vukovara i Škabrnje u srcu svakog hrvatskog vojnika. Hrvatsku danas čuva moćna i respektabilna vojska izrasla na temeljima iz Domovinskog rata, kako se ovakvi zločini više nikad ne bi ponovili”.

Foto: MORH

Dostojanstveno i s dubokim poštovanjem prema žrtvama, Ulicom 18. studenog 1991. krenula je kolona sjećanja do Spomen-obilježja masovne grobnice gdje je u ime svih podno središnjeg križa vijenac položilo izaslanstvo Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata, a zatim je u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije služena misa za sve stradale u Domovinskom ratu koju je predvodio mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup.

VEZANE VIJESTI
Sabor: Zakon o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta

U prigodnoj homiliji mons. Puljić je podsjetio na stradanja hrvatskog naroda kroz stoljeća i zatomljavanje njegovog kulturnog, povijesnog i vjerničkog identiteta. “…No on se nikada s tim nije mirio i zato danas imamo svoju slobodu i neovisnost zahvaljujući odvažnosti i hrabrosti hrvatskih branitelja. Današnji dan povezan je s okupacijom herojskog Vukovara i Škabrnje. Ova dva mjesta, mjesta su velikog stradanja ali naše svetinje kojima smo se molili bile su naša snaga i utjeha. Ova dva grada nisu izdržala ali izdržala je Hrvatska zahvaljujući hrabrosti hrvatskih branitelja. Danas nas crkvena zvona pozivaju na molitvu za sve naše stradale u Domovinskom ratu jer njima dugujemo našu slobodu. Naša je obaveza sjećati ih se i nikad zaboraviti naše heroje i mjesta gdje počivaju”, kazao je mons Puljić.

Simbolična hodnja sjećanja “Korak po korak” do mjesnog groblja sv. Luke

Hodnja sjećanja simboličnog naziva “Korak po korak” potom je nastavljena do mjesnog groblja sv. Luke gdje su prigodnim programom oživljena sjećanja na događaje u Škabrnji 18. studenog prije 28 godina, kad je u samo jednom danu živote izgubilo 43 civila i 15 branitelja. Tijekom obrane mjesta ukupno je poginulo 36 hrvatskih branitelja, pripadnika Samostalnog bataljuna Škabrnja i branitelja iz susjednih općina, te je ubijeno 56 civila, dok je od posljedica stradanja od minsko-eksplozivnih sredstava smrtno stradalo još 6 ljudi.

VEZANE VIJESTI
Glazbeno scenski spektakl Bitka za Vukovar

Nakon pročitanih imena svih vojnih i civilnih žrtava obilježavanje stradanja Škabrnje završilo je odavanjem počasti poginulima u Domovinskom ratu polaganjem zajedničkog vijenca obitelji poginulih i nestalih te izaslanstva Predsjednice RH, Hrvatskog sabora i Vlade RH i paljenjem svijeća. Vijence su položili i predstavnici Općine Škabrnja, Samostalnog škabrnjskog bataljuna i UHDDR-a, Zbora gardijskih brigada i specijalne policije, Zajednice udruga proisteklih iz Domovinskog rata te Zadarske županije i Grada Zadra te brojna druga izaslanstva.

Trodnevna hodnja PAUKOVA

Ove godine na 28. godišnjicu stradanja Škabrnje, počast žrtvama odalo je simboličnom trodnevnom hodnjom u dužini od 75 kilometara i 57 pripadnika 3. mehanizirane bojne “PAUCI” Gardijske mehanizirane brigade te dio pripadnika Tigrova. Hodnja od vojarne 4. gardijske brigade “Pauci” u Kninu preko Kistanja i Benkovca do Škabrnje provedena je u nekoliko faza, a na posljednjoj su se dionici kod Benkovca Paucima pridružili i pripadnici Udruge veterana 4. gardijske brigade te u zajedničkoj koloni sjećanja odali počast poginulim suborcima.

Izvor: Hina/MORH

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here