Saborski zastupnici: Fond branitelja mogao bi godinu završiti s gubitkom

152

Hrvatski sabor je u četvrtak navečer kratko raspravio izvješće o poslovanju Fonda hrvatskih branitelja u 2013. godini, a zastupnici su upozorili na drastično smanjivanje imovine Fonda uslijed pada vrijednosti dionica HT-a, zbog čega bi, kažu, Fond ovu godinu mogao završiti s gubitkom.

Ministar branitelja Predrag Matić uvodno je izvijestio da je imovina Fonda posljednjega dana 2013. iznosila nešto manje od 1,1 milijardi kuna, 147 milijuna manje nego godinu ranije. Ostvarena dobit iz poslovanja za raspodjelu iznosila je 112,4 milijuna kuna, što je za 16 milijuna manje nego 2012.

Fond je tijekom 2013. isplatio 42,9 milijuna kuna dividende i 40,9 milijuna kuna za stipendije, a dva milijuna kuna preneseno je Zakladi hrvatskih branitelja, naveo je Matić.

VEZANE VIJESTI
FOTO/VIDEO Siščani pustili lanterne za branitelje koji su dali svoj život za njihov grad

Zvonka Milasa (HDZ) zanimalo je u kojoj je fazi izrada novog zakona, koji bi trebao zaštititi imovinu Fonda, s obzirom na strmoglavi pad vrijednosti dionica HT-a, koje čine više od 90 posto imovine Fonda.

Matić je odgovorio da se na izradi novog zakona radi. Podsjetio je da je izmijenjeni zakon ukinuo obvezu prijenosa 7 posto dionica u Fond kod privatizacije javnih poduzeća, zbog čega je Fond “promašio” privatizaciju Croatia osiguranja.

Kazao je kako je Vladi predložio da se u zakon unese da se u budućim privatizacijama Fondu prenosi između 2 i 7 posto dionica. “Sada se samo troši, nema novih priljeva. Treba napraviti tako da Upravni odbor Fonda može nešto napraviti s tim novcem, jer ovako se samo sastajemo i gledamo kako glavna dionica tone, a po sadašnjem zakonu ne možemo ništa napraviti”, rekao je Matić.

VEZANE VIJESTI
FOTO U Zagrebu pronađena nova masovna grobnica

Izvješće ne podržava HDZ, u čije je ime Josip Đakić ocijenio da “još ništa nije propalo”. “Još uvijek se može nešto napraviti, ako ima političke volje, jer je 28,6 posto dionica Croatia osiguranja (CO) u posjedu Vlade”, rekao je Đakić.

Podsjetio je da Adris grupa još uvijek nije dokapitalizirala CO i nema većinu u toj tvrtci te ocijenio da Vlada može izići s “populističkom mjerom pred izbore, koja bi dobro došla braniteljima”.

Đakić smatra da je društvo za upravljanje Fondom propustilo prodati dionice HT-a u vrijeme dok im je vrijednost bila na vrhuncu, a slično misli i Boris Blažeković (HNS), koji je od Matića zatražio da utječe na upravitelja kako bi Fond bio fleksibilniji.

VEZANE VIJESTI
Zbog ubojstva Sulejmanija cijena nafte vrtoglavo porasla

“Nisam baš siguran da Erste Asset Management dobro upravlja Fondom. Mogli su neke stvari napraviti. Ako se ovako nastavi, Fond bi ovu godinu mogao završiti s gubitkom”, rekao je Blažeković. (Hina)

Foto: Pixsell

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here