SAD optužuje Kinu da je odgovorna za porijeklo koronavirusa

Kina odbacila novu istragu koju je naložio SAD

168

Kina je u četvrtak, 27. svibnja, odbacila i kritizirala zahtjev predsjednika SAD-a Joea Bidena da američke obavještajne agencije pokrenu novu istragu o izvoru koronavirusa, optuživši Washington da nastoji politizirati to pitanje.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian je optužio SAD da pokušava Kini pripisati krivnju za pandemiju i branio svoju zemlju od sumnji da je koronavirus uslijed neke nesreće pobjegao iz laboratorija.

On je istaknuo da su stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u veljači zaključili da je pretpostavka o takvom “curenje” virusa iz laboratorija krajnje malo moguća.

Ako SAD zatraži od Kine da sudjeluje u punoj istrazi, Kina bi zatražila od SAD-a da slijedi Kinu i dozvoli međunarodne istrage.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u srijedu, 26. svibnja, da je američka obavještajna zajednica podijeljena u pitanju porijekla koronavirusa i je li prešao sa zaražene životinje na čovjeka ili se radi o nesreći u laboratoriju zatražio nastavak istrage o izvoru pandemije covida-19.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here