Samostalna satnija Topusko dala veliki doprinos u oslobađanju Banovine

Obilježena 27. godišnjica osnutka Samostalne satnije Topusko

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i stradalnicima iz Domovinskog rata te svečanim programom u Topuskom je obilježena 27. godišnjica utemeljenja Samostalne satnije Topusko i Dan UDVDR-a RH Ogranak Topusko.

Predsjednik ove udruge Zlatko Abramović podsjetio je kako je Samostalna satnija ustrojena 27. prosinca 1991. godine.

„Samostalna satnija Topusko nije prva postrojba u kojoj su bili njeni pripadnici u Domovinskom ratu. Naime, ljudi su nakon okupacije Topuskog u jesen ’91. bili raseljeni po čitavoj Hrvatskoj, hrvatski branitelji iz Topuskog bili su raštrkani po različitim postrojbama. Trebalo je sve te ljude okupiti i potom oformiti ovu postrojbu. Na ovaj dan se prisjećamo važnosti ove postrojbe, ali i odajemo počast i sjećamo se tih hrabrih ljudi, naročito onih koji su svoje živote utkali u slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku. Taj datum Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Ogranak Topusko slavi i kao svoj dan upravo zbog toga što je najvećim dijelom članovi naše udruge bili pripadnici Samostalne satnije Topusko. U Domovinskom ratu je poginulo sedam hrvatskih branitelja s područja Topuskog, 23 civilne žrtve su pronađene nakon operacija Oluja, a kroz satniju je inače prošlo između 350 i 400 pripadnika“, rekao je Abramović.

Na obilježavanju je nazočio i sisačko – moslavački župan Ivo Žinić koji je istaknuo kako je ova satnija nastala u najtežim vremenima obrane hrvatske države.

„Kraj ’91. godine, to su zaista bili teški trenuci, ali možda su najteže bili par mjeseci prije. Drago mi je da su Topličani nakon progonstva, nakon nekoliko mjeseci uspješno formirali ovu satniju. Sastali su se i okupili u Trsteniku i vidjeli da mogu tako dati svoj doprinos u obrani Hrvatske. Drago mi je da su bili baš u postrojbi kojom sam ja zapovijedao, gdje sam bio s ljudima s ovog područja. Kasnije, ’95. godine zajednički smo formirali 25. domobransku pukovniju Glina koja je oslobađala ove krajeve. Topusko je mjesto koje je među prvima napadnuto na području Banovine. Prostor Gline i područje Topuskog bilo je u dosta teškoj, nezavidnoj situaciji. U ljeto ’91. godine kompletno stanovništvo se moralo izvući. Nažalost, oni koji su ostali na ovom području, kao i drugi stanovnici Banovine, ubijeni su, prošli su sličnu sudbinu kao i ostatak svih okupiranih područja u Republici Hrvatskoj“, kazao je Žinić te zaključio kako su pripadnici Samostalne satnije Topusko, kasnije bojne, dali veliki doprinos u oslobađanju Hrvatske, naročito prostora Banovine, Gline i Topuskog.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here