U HGK Županijskoj komori Sisak 23. ožujka 2017. godine poljoprivrednici s područja Sisačko-moslavačke županije prisustvovali su savjetovanju za poljoprivrednike „Upravljanje rizicima u poljoprivredi i mogućnosti financiranja poljoprivredne proizvodnje“. Time je nastavljen ciklus savjetovanja na kojem su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Udruženja osiguravatelja, Udruženja banaka i Udruženja leasing društava HGK govorili poljoprivrednicima o potporama za osiguranje poljoprivredne proizvodnje, načinima i modelima osiguranja poljoprivredne proizvodnje, povoljnijim izvorima financiranja te prednostima lizinga u nabavi opreme i mehanizacije.

Poljoprivrednicima su predstavljene novine iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014. – 2020., s naglaskom na provedbi mjere M17 Upravljanje rizicima, podmjere M 17.1. Osiguranje usjeva, životinja i biljaka. Predstavnik Ministarstva poljoprivrede Bojan Ivanetić predstavio je novi model potpore osiguranju poljoprivredne proizvodnje kojim se sufinancira 65 posto troška premije osiguranja, uz uvjet da su policom osiguranja pokrivene štete veće od 30 posto prosječne godišnje poljoprivredne proizvodnje. Pravo na potporu ima poljoprivrednik – fizička ili pravna osoba koja obavlja poljoprivrednu djelatnost na poljoprivrednom gospodarstvu – OPG, obrt, trgovačko društvo, zadruga ili druga pravna osoba upisana u Upisnik poljoprivrednika. S obzirom na dostatna sredstva u ovoj mjeri, svi korisnici koji ispunjavaju uvjete moći će ostvariti potporu. Potpora nije vezana za nastalu štetu, naglasio je Ivanetić, a maksimalni iznos potpore ne može biti veći od 75.000 eura po korisniku u jednoj godini.

 

Statistike govore kako je samo 5 posto poljoprivrednika osigurano, odnosno oko 40 posto korištenog poljoprivrednog zemljišta, a korisnici osiguranja većinom su veliki poslovni subjekti. Zbog rijetkog korištenja osiguranja u 2016. godini, od ukupne je štete na usjevima i nasadima od 1,5 milijardi kuna čak 1,3 milijarde kuna palo na teret poljoprivrednika, dok su država i društva za osiguranje nadoknadili samo 20, odnosno 112 milijuna kuna šteta. Poljoprivrednicima su predstavljeni i uvjeti za sklapanje police osiguranja prema subvencioniranom programu, kao i mogućnosti sklapanja polica prema drugim modelima, a kojima je moguće osigurati poljoprivrednu proizvodnju u 100 postotnom iznosu. U nastavku savjetovanja, voditeljica Područnog ureda Hrvatske banke za obnovu i razvitak za Liku Draženka Draženović Kostelac, predstavila je programe kreditiranja poljoprivrede, prvenstveno financiranje tekuće poljoprivredne proizvodnje, ali i mogućnosti kreditiranja investicija u poljoprivredi. U prošloj je godini iz HBOR-ovih programa poljoprivrednicima plasirano oko milijardu kuna. Predstavnici poslovnih banaka predstavili su ponudu proizvoda i usluga namijenjenih poljoprivrednicima, dok su predstavnici leasing društava predstavili mogućnosti i prednosti financiranja poljoprivredne opreme i mehanizacije putem leasinga. Prisutni su imali priliku i za individualne razgovore s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i Udruženja financijskih institucija. Osim u Sisku, ovaj ciklus savjetovanja za poljoprivrednike održava se i u županijskim komorama u Osijeku, Varaždinu, Bjelovaru, Puli i Splitu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here