SELA Ususret Uskrsu u Dječjem vrtiću

Djeca i djelatnici Dječjeg vrtića pripremali su se za svetkovinu Uskrsa

445
Foto: ilustracija Sisačka biskupija

Djeca i djelatnici Dječjeg vrtića svete Marije Magdalene iz Sela pripremali su se za svetkovinu Uskrsa mnogovrsnim vjerskim i drugim raznolikim aktivnostima. Na ulazu u vrtić, u hodniku, oblikovali su kutić korizme u kojem su roditelji imali mogućnost u susretu s Božjom riječi naći poticaj za svaki dan. Uz Bibliju izložen je križ, trnova kruna, svijeća, kalež, krunica, vjerske slikovnice i drugi vjerski poticaji i sadržaji.

Foto: Sisačka biskupija

U središnjem dijelu sobe dnevnoga boravka stavili su križ „S Isusom do Uskrsa“ koji je djeci bio poticaj i podsjetnik da se trude biti jedni prema drugima bolji, osjetljiviji za osjećaje i potrebe bližnjega pokraj sebe i da si međusobno pomažu i lijepo surađuju. Za svako učinjeno dobro djelo  djeca su stavila uz križ simbol cvjetića i tako je križ „procvjetao“ do Uskrsa.

Kroz likovne aktivnosti, raznovrsnom ponudom materijala i tehnika, djeca su pokazala svoju kreativnost i bogato se izražavala. Crtali su trnovu krunu ugljenom, modelirali križeve i Isusov prazan grob glinom, oblikovali križ savitljivom žicom, sastavljali ga štapićima, crtali tušem i ispunjavali bojama i simbolima po vlastitom izboru. Mnoštvo lijepih likovnih radova krasi prostore vrtića.

Foto: Sisačka biskupija

Dolaskom i buđenjem proljeća djeca i njihovi roditelji pozvani su na suradnju i prikupljanje sadnica i sađenja cvijeća u vanjskom prostoru vrtića. Odazvali su se mnogi te je cvijetnjak crtića svakim danom postajao sve bogatiji, rascvjetaniji i ljepši. U prigodi blagdana Cvjetnice djeca su i slikala rascvjetale grančice i ukrašavala pisanice cvjetnim motivima.

Tijekom šetnje prirodom djecu su i poticana na promatranje i uočavanje promjena.  U neposrednoj blizini vrtića posjetili su domaćinstvo koje drži domaće kokoši te smo djeci u vrtiću omogućili druženje s pilićima, što ih je posebno razveselilo. Osim toga, mogli su i pogledati dokumentarne filmove o domaćim životinjama, listati slikovnice i enciklopedije, oponašati životinje u kretanju i glasanju, izrađivati gnijezda u kojima se igraju ptičice i u kojima koka nese jaja.

Osim likovnih aktivnosti djeci su ponuđeni dramski i scenski tekstovi, poticajne priče i stihove, a pjevali su i prigodne pjesme i izvodili igrokaze o temi Uskrsa.

Foto: Sisačka biskupija

Pred Uskrs radost kod djece uvećala je i nova kombinirana sprava „Trivor“ tek postavljena na igralištu. Posebna zahvalnost zato ide osnivaču Sisačkoj biskupiji i svima koji su nabavkom ove sprave pridonijeli kvalitetnijem boravku djece na otvorenom,  razvoju njihovih novih motoričkih vještina i usavršavanju već postojećih.

Foto: Sisačka biskupija

Kao vrhunac pripreme za slavlje svetkovine Uskrsa djeca su izrađivala uskrsne čestitke za svoje roditelje i najbliže. Različitim tehnikama i bojama još jednom su pokazala svoju darovitost i kreativnost.

Uskrs je novost života. Pripremajući se za Uskrs djeca su se trudila biti marljiva i kreativna promatrajući i oblikujući svijet oko sebe koji je pun novosti za onoga tko to primijeti i doživi. Mnogo toga novoga djeca su ne samo doživjela ususret Uskrsu, nego i podijelila međusobno.  U zajedništvu i ozračju vrtića novost i ljepota Uskrsa tako su sve više postali i dio njihova lijepog života.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime