Stanje u Jasenovcu pod potpunom kontrolom

744

Rijeka Sava je na području Jasenovca dosegnula najviši vodostaj u povijesti koji je dostigao 928 cm. Na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava, a u prostoru Općinskog poglavarstva održana je šesta izvanredna sjednica Kriznog stožera za zaštitu i spašavanje kojoj su nazočili brojni pripadnici HV-a, HGSS-a, vatrogasnih postrojbi… Stanje u Jasenovcu na području rijeka Save i Une je pod potpunom kontrolom, rekao je na konferenciji za novinare nakon sastanka župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić:

„Trenutno stanje na području Pounja je pod kontrolom. Nije došlo do novih probijanja nasipa i na tom području radi tridesetak vojnika koji kontroliraju zečje nasipe. Dio vode koji je procurio iza zečjih nasipa tijekom večeri će biti ispumpan. Na području Mlake situacija je možda najozbiljnija jer dolazi do rasta vodostaja u Mokrom polju. Retencija koja je preuzela velike količine vode koja ne može otići nigdje dalje diže se otprilike centimetar po satu te se sadašnji nasipi ojačavaju. Tijekom dana prebacili smo dodatnih šezdesetak vojnika na to područje.“ Nema potrebe za dodatnim mjerama, naglasio je Žinić te rekao da će u suradnji s Hrvatskom vojskom zatražiti dodatne snage pričuve koje bi u slučaju potrebe vrlo brzo intervenirale. Preporuka je da se voda za piće iz vodovoda prokuhava no po potrebi će doći cisterna s pitkom vodom.

Situacija bi bila daleko alarmantnija da nema pomoći Hrvatske vojske. Brigadni general Tihomir Kundid izvjestio je javnost o aktivnostima vojske na kriznim područjima: „U proteklih nekoliko dana primarna zadaća Hrvatske vojske bila je prije svega punjenje vreća i izgradnja nasipa, odnosno stvaranje barijera kako bismo spriječili prodor vode prije svega u stambene jedinice, a zatim i u štićeni prostor. Situacija je prilično kompleksna iz razloga da vodni val ima neprekidnu tendenciju linearnog rasta. Morali smo biti brži u izgradnji barijera u odnosu na rast vodenog vala. Trenutno Hrvatska vojska na terenu ima 240 pripadnika koji su angažirani na šest lokacija. Od materijalno-tehničkih sredstava angažirano je 10 aluminijskih čamaca, tri inženjerijska stroja i pet kamiona. Sukladno razvoju situacije i zahtjevima DUZS-a Hrvatska vojska stoji na raspolaganju svim potrebitim kapacitetima koje mogu doprinjeti u borbi s poplavama.“ Dvije retencije su na raspolaganju: Mlaka i Lonjsko polje, koje je na 95% svojih kapaciteta. Ukoliko bude potrebno, iskoristit će se mogućnost rušenja puta na Košutarici te će se na taj način pustiti dio vode prema retenciji Lonjsko polje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime