Sibić obilježio Dan sela i blagdan sv. Benedikta

Otkriveno je i spomen obilježje žrtvama Domovinskog rata kojeg su sufinancirali Ministarstvo hrvatskih branitelja i Grad Petrinja

910

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, zajedničkom molitvom te blagoslovom, u petrinjskom naselju Sibić 11. srpnja otkriveno je spomen obilježje žrtvama Domovinskog rata. Služena je i Sveta misa, a sve je bilo dijelom programa obilježavanja Dana sela i blagdana njihovog nebeskog zaštitnika, sv. Benedikta.

Inicijativa za podizanjem spomen obilježja potekla je od Zavičajno-braniteljske udruge Sibić čiji je predsjednik Boris Dražetić podsjetio kako je čitava priča počela kada su uvidjeli da se u njihovom naselju gotovo ništa ne događa te da jednostavno izumire i propada.

„Naše selo izumire, kao i sva druga sela na području Banovine. Svi gledaju samo kako bi otišli iz ove lijepe naše. Trebalo bi se nešto pokrenuti. Mi smo podignuli spomen obilježje za četiri mještana te jednog hrvatskog branitelja koji su poginuli na području sela. Ostvarili smo taj projekt u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja i Gradom Petrinjom te gradonačelnikom Darinkom Dumbovićem koji su ga sufinancirali u omjeru 50 naprema 50%. Spomen obilježje je ukupno vrijedno 80 tisuća kuna. Mislimo da smo ovim projektom na neki način vratili život u naše selo. Naime, nakon što smo proglasili sv. Benedikta našim nebeskim zaštitnikom, ovaj dan je bar jedan dan u godini kada se ovdje nešto događa. Nastavit ćemo ga obilježavati svake godine, odavat ćemo počast našim poginulima i nestalima, a nadamo se da ćemo do iduće svetkovine uspjeti dovršiti i kapelicu“.

U ime petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića, na obilježavanju je nazočio predsjednik Gradskog vijeća Nenad Radošević.

„Moram izraziti zadovoljstvo kada pogledam ovaj spomenik. Doista djeluje kao kocka vedrine, ne samo kao mjesto na kojem će se odavati počast i pijetet žrtvama iz Domovinskog rata, koje nisu male za ovo malo mjesto, nego i kao zalog vjere u bolju budućnost. Čast mi je što sam ovdje, želim kao predsjednik Gradskog vijeća i kao izaslanik gradonačelnika dati im podršku za dalje. Ovdje ima jedna zavičajno – braniteljska udruga koja djeluje dosita s punim patriotizmom, koji je vrlo pozitivan, bez mržnje prema drugima i s velikom ljubavlju prema onome što je njihovo, čuvajući ono što imaju, svoju tradiciju i stvarajući uvjete za bolji život i za bolju budućnost“.

Dodajmo kako je spomen obilježje blagoslovio trajni đakon Vjekoslav Uvalić. Svetu misu je predvodio župnik petrinjske Župe sv. Lovre prečasni Josip Samaržija zajedno sa župnikom Župe Uznesenja BDM Gora prečasnim Paškom Glasnovićem, župnikom sisačke Župe Pohoda BDM vlč. Ivanom Grbešićem te već spomenutim Uvalićem.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime