Sirijski pobunjenici počinili niz napada na civile

247

Sirijske pobunjeničke skupine izvele su niz napada u kojima su ubijeni ili osakaćeni brojni civili, čime su prekršili ratne zakone, izvijestio je u ponedjeljak Human Rights Watch.

U izvješću stoji da naoružane grupe pobunjenika svoje nasilje ne mogu opravdati sličnim akcijama vladinih snaga i milicija, a česte mete njihova napada bila su područja s visokim postotkom vjerskih manjina.

“Pobunjenici su oponašali brutalnost vladinih snaga, što je imalo poražavajuće posljedice za civilno stanovništvo”, rekao je zamjenik direktora HRW-a za Bliski istok Nadim Huri.

Sirijska kriza počela je u ožujku 2011. prosvjedima potaknutim Arapskim proljećem, protiv predsjednika Bašara al Asada. Pobuna se ubrzo pretvorila u oružani sukob, a snage sigurnosti slomile su brojne prosvjednike.

Nakon četiri godine u građanskom je ratu smrtno stradalo više od 200.000 ljudi. Na jednoj su strani vladine vojne snage, a na drugoj brojne pobunjeničke grupe, među kojima i džihadisti, poput članova Islamske države i umjerenih pobunjenika.

Izvješće HRW-a pokriva razdoblje od siječnja 2012. do travnja 2014. te se odnosi na područja oko Damaska i Homsa. Za neke su napade odgovornost preuzeli pripadnici Al Kaidina sirijskog ogranka Nusra Fronte i tvrdolinijaški članovi IS-a, a česti su i napadi na područja s civilnim stanovništvom članova Slobodne sirijske vojske.

Rezultati istraživanja temelje se na izjavama žrtava i očevidaca, istragama na mjestu događaja, video snimkama i informacijama objavljenim u društvenim medijima. U njemu stoji i da se u napadima koriste bombe, granate i rakete. Čest su mete velike vjerske manjine poput kršćana, alavita, šijita i druza koji, po mišljenju sunitskih pobunjenika, podupiru vladu, stoji među ostalim u izvješću.(Hina)

Foto: FaH

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime