Predstavnici oporbenog Kluba vijećnika HDZ – HSLS – HSP AS – HKS održali su 25. siječnja konferenciju za novinare o radu sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček i Gradskog vijeća u prvih šest mjeseci novoga mandata.  

Pritom su ustvrdili kako ne mogu svoje prijedloge i primjedbe na rad aktualne gradske vlasti iznijeti na sjednicama sisačkog Gradskog vijeća te da je grad u ozbiljnim financijskim problemima.

Predsjednik Kluba vijećnika Darko Žak rekao je da je na četiri održane sjednice vijeća, na aktualnom satu oporba teško dolazila do riječi, a kada i jest, na svoja pitanja i prijedloge nije dobila konkretne odgovore. Tako, rekao je, još nema odgovora na pitanje o poskupljenju radova na sisačkoj Ledenoj dvorani, čija se cijena s planiranih pet milijuna popela na navodnih 40 milijuna kuna, a vjerojatno će, rekao je, još rasti. Žak je ustvrdio i kako je Grad Sisak u ozbiljnim financijskim problemima.

„Grad Sisak bio je u blokadi 9. i 10. listopada, kasnile su i plaće.  Na pitanje o navedenoj blokadi, gradonačelnica je rekla da lažemo, iako smo imali dokaz, što su prenijeli i neki mediji. No ono što nas posebno zabrinjava je da danas nema evidencije o blokadi. Unatoč naporima da se zametne trag, mi smo pronašli dokaz. Ovo navodnimo ne da uplašimo, već da skrenemo pozornost našim sugrađanima da je Grad u ozbiljnim financijskim problemima i bez naplate kredita čija će otplata započeti nakon završetka ovog mandata“, rekao je Žak.

Čelnik gradskog HSLS-a Darjan Vlahov je upozorio kako se Grad Sisak svojim projektima ne prijavljuje na dostupne natječaje fondova EU, već ih ostvaruje nepovoljnim kreditnim zaduženjima. Pitao je tko će vraćati te kredite u sljedećem mandatnom razdoblju.

„Mi kao oporba nismo protiv niti jednog realiziranog projekta, voljeli bi da više obrtnika i gospodarstvenika s područja grada Siska radi na njima, ali nam je potpuno neprihvatljivo da se ti projekti realiziraju kreditnim zaduženjem. Situacija s proračunom je takva da on svake godine pada u odnosu na planirano i postavlja se pitanje tko će te kredite vraćati?! Krediti će se početi vraćati tek sljedeći mandat, ma tko tada bio na vlasti, a bojimo se da će ga još uvijek morati vraćati i generacije koje slijede jer su kreditna zaduženja došla do maksimuma“, kazao je Vlahov.

Čelnica sisačkog HSP AS-a Vlatka Vukelić je rekla kako još nisu potpisani kolektivni ugovori s gradskim ustanovama, trgovačkim društvima i zaposlenima u gradskoj upravi. Prema tvrdnji sindikalne povjerenice, kako je dodala, pregovori još nisu ni počeli, nakon što su prije tri godine prekinuti od strane poslodavca bez obrazloženja. A zadnjih godina su plaće zaposlenih u Gradu Sisku, nastavila je Vukelić, više puta smanjivane.

„Gradonačelnica je na upit u Gradskom vijeću jesu li potpisan kolektivni ugovor jasno izjavila da jesu, međutim to nije istina. Na direktan upit sindikalnoj povjerenici, ona je izjavila da kolektivni ugovor nije potpisan niti su započeti pregovori. Povjerenica je isto tako izvijestila da je pregovaranje prekinuto od strane poslodavca prije tri godine i to bez obrazloženja. Mi znamo da je gradonačelnica isto tako izjavila za medije kako se ona brine o socijalnom standardu djelatnika u gradskim ustanovama i trgovačkim društvima u vlasništvu Grada. Međutim, zadnjih godina je zaposlenicima u Gradu Sisku i trgovačkim društvima u vlasništvu Grada plaća više puta smanjivana. U početku u postotcima prema uzoru na državne službenike, a kasnije odlukom poslodavca radi potrebe racionalizacije izdataka za taj dio gradskog proračuna, dok je u isto vrijeme poslodavac sebi povećao plaću“, rekla je Vukelić.

Predstavnici oporbe su zamjerili gradonačelnici Kristini Ikić Baniček što se Grad nije uključio u akciju kupovine uređaja za magnetsku rezonancu u sisačkoj Općoj bolnici te što nije reagirala na odluku o prestanku rada vitalnog postrojenja u Rafineriji nafte Sisak.

Izvor: Hina / Radio Banovina

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime