Sisački gimnazijalci na Euroscoli u Strasbourgu

1238

Sisački gimnazijalci, točnije 24 člana Debatnog kluba i Kluba mladih Crvenog križa Gimnazije Sisak u pratnji profesorica Marine Kasa i Lade Furlan Zaborac, boravili su od 13. – 15. studenoga 2019. godine u Strasbourgu, gdje su sudjelovali u programu Euroscola – simulaciji rada zastupnika u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

Učenici su sudjelovanje u programu Euroscola izborili pobjedom na video-natječaju Ekoscola – Euroscola, koji je, tijekom kolovoza i rujna 2019. godine, organizirao Ured Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj.

Foto: Gimnazija Sisak

Kao predstavnici Republike Hrvatske, učenici su dobili priliku boraviti cijeli dan u Europskom parlamentu zajedno s više od 500 učenika iz 24 zemlje članice EU, te u strukturiranoj debati raspraviti o aktualnim pitanjima EU. Teme za koje su se učenici pripremali i o kojima su raspravljali tijekom debate su se bavile pitanjima okoliša i obnovljivih izvora energije, sigurnosti i ljudskih prava, odnosom mladih prema alkoholu i drogama, budućnosti Europe, migracijama i integracijom te zapošljavanjem mladih.

U maniri pravih parlamentaraca, u dvorani za plenarne sjednice Europskog parlamenta u Strasbourgu, učenici su predstavili zaključke svojih odbora i odgovarali na pitanja ostalih zastupnika.
Ovakvi susreti predstavljaju neprocjenjivo iskustvo za učenike, koji na praktičan način uče o europskim pitanjima te izuzetnu priliku, kako za predstavljanje svoje škole i domovine, tako i za upoznavanje učenika iz brojnih europskih zemalja, kao i kulturnih znamenitosti Strasbourga, Ulma i Minhena, koje su učenici posjetili tijekom svog studijskog putovanja.

Izvor/foto: Gimnazija Sisak

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime