U sklopu obilježavanja Dana Sisačko-moslavačke županije, a u organizaciji Tehničke škole Sisak, u pješačkoj zoni u Sisku 8. lipnja je održana 4. izložba električnih i hibridnih vozila.

Ravnatelj Tehničke škole Sisak Davor Malović podsjetio je kako je izložba  organizirana u sklopu ovogodišnje 6. po redu utrke solarnih električnih vozila SOELA.

„Manifestacija je postala već o međunarodna. Ovom izložbom mi ustvari otvaramo jednu trodnevnu manifestaciju koja se sastoji od ove izložbe, jedne konferencije i utrke solarnih automobila. Ovo je način da prezentiramo javnosti dosege u toj industriji proizvodnje električnih automobila. To je naš nekakav trend kojeg smo si zacrtali u budućnosti da pratimo sve nove tehnologije, od obnovljivih izvora energije, električnih automobila, robotike, dronova, umjetne inteligencije, što ćemo uskoro početi raditi itd. “, rekao je Malović.

VEZANE VIJESTI
VIDEO I dalje je potrebno poštivanje protuepidemijskih mjera

Već šestu godinu za redom Tehnička škola Sisak organizira utrku solarnih električnih vozila – SOELA-u, a utrku već četiri godine prati i izložba električnih i hibridnih vozila koja pokazuje ono najnovije na tržištu ovih automobila. Utrka i izložba su plod znanja i inovativnosti kod učenika i entuzijazma kod profesora Tehničke škole Sisak, a sve je to doprinos ekologiji i zelenom, održivom razvoju. Sisak je pot ome jedinstven u Hrvatskoj, ali i šire, istaknuo je profesor Stevče Arsoski.

„Mislim da smo i mi odmakli u odnosu na ostale gradove jer jedini imamo takvu izložbu u ovom dijelu Europe, jedini imamo utrku solarnih automobila u ovom dijelu Europe tako da smo mi korak – dva ispred svih gradova u Hrvatskoj, sviđalo se to nekome ili ne. Mislim da ovakav odaziv učenika i građana kojem svjedočimo pokazuje da je interes za takvom vrstom vozila zaista veliki i to mi je drago“, rekao je Arsoski.

VEZANE VIJESTI
Prije 28 godina oslobođena je Bujavica - prvo oslobođeno mjesto u Domovinskom ratu

I utrka i izložba dio su programa obilježbe Dana Sisačko-moslavačke županije, Županija je i pokrovitelj ovih događanja, a izložbu je svečano otvorio župan Ivo Žinić.

„Ovaj vrijedni projekt, naročito inovacije u solarnim automobila podržavamo već dugi niz godina sa značajnim financijskim sredstvima. Ono što je najznačajnije, želimo kroz ovu izložbu, kroz ovu utrku osvijestiti naše građane i stanovnike na budućnost, na upotrebu modernih tehnologija i moderne energije. Vjerojatno se neće skoro u budućnosti dogoditi da u potpunosti nestanu automobili na benzinski i dizelski pogon, ali u posljednjih je nekoliko godina postignut veliki je napredak u tehnologiji solarnih i elektroničnih automobila i to je nešto što podupiremo“, kazao je Žinić.

VEZANE VIJESTI
Položeni vijenci za stradale u Velikoj Solini

Čestitao je organizatorima na organizaciji izložbe i utrke rekavši kako Županiji imponira što osim Tehničke škole Sisak, sa svojim automobilima na SOELA-i sudjeluju i Tehnička škola Kutina te Srednja škola Novska. „Tri bolida, tri automobila iz naše županije je nešto po čemu smo ispred ostalih i na to smo iznimno ponosni“, zaključio je župan.

Dodajmo kako su posjetitelji 4. izložbe električnih i hibridnih vozila i ovaj put mogli zadovoljiti svoju znatiželju i isprobati neke od 20-ak izloženih modela električnih i hibridnih vozila.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here