SISAK Belgijska tvrtka počinje s projektom biorafinerije

577

Belgijska tvrtka De Smet Engineers & Contractors (DSEC) počela je raditi na osnovnom inženjerskom ugovoru za INA-u. Ugovor pokriva i dio projekta izgradnje postrojenja za proizvodnju bioetanola druge generacije u Sisku.

Godišnji plan je proizvesti 55.000 tona bioetanola iz biomase i lokalnog uzgoja. Za sirovinu će koristiti lokalno uzgajan miskantus i lignoceluloznu biomasu, kao što su ostaci žitarica i uljarica. Godišnja količina potrebne sirovine za planirani proizvodni kapacitet procijenjena je na 370.000 tona koje INA namjerava osigurati prikupljanjem poljoprivrednih ostataka izravno s njiva te uzgojem energetskih biljaka u promjeru 75 km oko Siska.

VEZANE VIJESTI
Novo radno vrijeme Policijske uprave sisačko-moslavačke

Prema Studiji utjecaja na okoliš budućeg postrojenja za bioetanol iz 2017. razmatra se i proizvodnja električne energije za vlastite potrebe iz obnovljivih izvora (ostaci biomase iz proizvodnje i po potrebi drvna sječka), te proizvodnja ugljikova dioksida nastalog u proizvodnji bioetanola koji bi se koristio za povećanje iscrpka nafte, prenosi Poslovni.hr.

Kada DSEC završi s radom na ugovoru, taj projekt omogućit će INA-i validaciju planirane izgradnje postrojenja u Sisku koju je INA obećala kao dio kompenzacijskih mjera nakon najave zatvaranja osnovne prerade u sisačkoj Rafineriji.

VEZANE VIJESTI
500-tinjak članova HDZ-a okupilo se jučer u Sisku

Vrijednost ugovora i posla još nije navedena.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here