Povodom obilježavanja Međunarodnog dana Konvencije o pravima djeteta u Sisku je 23. studenoga održan stručni skup „Pravo djeteta na odrastanje s oba roditelja“.

Alenka Ljubešić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Sisak naglasila je kako ih je sve veći broj razvoda brakova potaknuo da povodom Međunarodnog dana Konvencije o pravima djeteta progovore o potrebi osiguravanja prava djeteta, posebno u visoko konfliktnim razvodima te pružanja pomoći roditeljima da što prije razriješe svoj partnerski konflikt i preuzmu svoju roditeljsku ulogu u cijelosti.

 

„Htjeli smo naglasiti potrebu da zaštitimo djecu čiji roditelji u svojim sukobima, prilikom razvoda braka kada se ponašaju manipulativno, zapravo koriste njih kao oružje. Društvo i institucije su dužni, konvencija nas poziva na to, zaštititi njihova prava da imaju obitelj, da imaju roditeljsku skrb. Želja nam je progovoriti na ovom stručnom skupu o potrebi međuresorne suradnje i potrebi da zaštitimo tu djecu čija su prava grubo kršena od onih koji bi ustvari trebali najviše brinuti o njima, a to su njihovi roditelji“, istaknula je Ljubešić.

Pokrovitelj stručnog skupa je Sisačko-moslavačka županija, a na skupu je nazočio i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

„Apsolutno to podržavamo kao Županija. Cilj nam je da naša djeca koja se nađu u takvoj poziciji imaju donekle i jednaka prava kao i ostala djeca koja imaju sreću da žive u sretnoj obitelji koja nema ovakve probleme. Podržavamo ovaj skup, Centar za socijalnu skrb i čestitamo na organizaciji. Prisutno je više od 100 sudionika na ovom skupu, veliki broj ljudi iz različitih djelatnosti, od pravnika, sudaca, psihijatara,  zdravstvenih djelatnika, učitelja i svi oni koji dolaze u doticaj s djecom“, rekao je župan Žinić i dodao kako Sisačko-moslavačka županija vrednuje i skrbi o obitelji, jer je zdrava obitelj stup društva, a kada već dođe do određenih problema dobro je da imamo mogućnosti pomoći im i kroz institucije, naročito djeci kojima upravo zajednička roditeljska skrb daje osjećaj sigurnosti i omogućava pravilan rast i razvoj.

 

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here