VIDEO Sjećanje na heroje Struge Banske i hrvatskog Pounja

Svečano obilježena 29. obljetnica pogibije trinaestorice hrvatskih redarstvenika u Domovinskom ratu u hrvatskom Pounju

200

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Policijska uprava sisačko-moslavačka 26. srpnja su u mjestu Struga Banska svečano i dostojanstveno, kako i priliči, obilježili 29. obljetnicu pogibije trinaestorice hrvatskih redarstvenika u Domovinskom ratu u hrvatskom Pounju: Mile Blaževića – Čađe, Željka Filipovića, Mile Pušića, Davora Vukasa, Branka Vuka, Ivice Perića, Žarka Gundića, Mladena Halapa, Zorana Šaronje, Gorana Fadljevića, Marijana Parlova, Drage Matijevića i Šefika Pezerovića.

Obilježavanje je započelo u tišini, mimohodom pored postrojenih ratnih zastava uzduž ceste do Spomen obilježja poginulim hrvatskim redarstvenicima gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Uz obitelji poginulih policajaca, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast su im odala mnoga izaslanstva: potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra hrvatskih branitelja, pomoćnik ministra Dinko Tandara, izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora i saborski zastupnik Ivan Celjak, umirovljeni general i saborski zastupnik Željko Sačić, glavni ravnatelj Hrvatske policije Nikola Milina sa svim svojim suradnicima, predstavnici Antiterorističke jedinice Lučko na čelu sa zapovjednikom Matom Bilobrkom, umirovljeni general pukovnik Mladen Markač, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, predstavnici nadležnih državnih tijela i tijela lokalne i područne samouprave, predstavnici ustanova, institucija, udruga i organizacija te udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Na središnjoj svečanosti podignuta je hrvatska zastava koju su svečanom vodu predali pripadnici motoriziranog odjela policije te je iznesena kronologija događaja kojom se prisutne prisjetilo na 26. srpnja 1991. godine, kada su Banovina i Pounje bili poprište strašnog zločina.

Naime, tog datuma prije 29 godina, dogodio se pravi herojski čin hrvatskih policajaca. Pričuvni policajac iz Struge Banske Mile Blažević zvani Čađo žrtvovao je vlastiti život kako bi uništio oklopni kamion na kojem su bili topovi i ispred kojeg su se u „živom zidu“ kretali zarobljeni mještani. Mile Blažević, koji je bio u rovu iza zida, skočio je na oklopni transporter povikavši sumještanima u „živom zidu“ da legnu. U tom trenutku agresor je počeo pucati po njemu, a budući da je bio opasan eksplozivom, sve je eksplodiralo. Pomogao mu je i Željko Filipović, policajac iz Zagreba. Obojica su poginula, neprijatelj je pretrpio teške gubitke, a ovaj se čin kasnije pokazao ključnim trenutkom u obrani mjesta.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ustvrdio je kako je ovo bio jedan od najdojmljivijih, no ujedno i najtužnijih trenutaka Domovinskog rata.

„Ovdje se zbio događaj jedinstven i neusporediv koji u sebi nosi svu snagu brige pojedinca za drugog i oslikava svu njegovu ljubav za domovinu. Ovdje ćemo uvijek i zauvijek prvenstveno odavati počast junačkom djelu jednog odvažnog pričuvnog policajca iz Struge Banske, Mili Blaževiću Čađi i njegovom suborcu Željku Filipoviću, prometnom policajcu iz Dugog Sela, koji ga je slijedio u njegovom nesebičnom i smionom naumu. Time nije uspješno završila samo višesatna agonija zarobljenih. Uništenjem neprijateljskog transportera i posade, nenadano i potpuno neočekivano, u trenucima kada su sve nade već potonule, promijenjen je i tijek cjelokupnog prodiranja agresor. Zaustavljeno je njegovo daljnje napredovanje, a time i okupacija Struge Banske, kao i ostalih naselja u hrvatskom Pounju, prema Hrvatskoj Kostajnici. Bio je to prvi trenutak Domovinskog rata u kojem je neprijatelj bio poražen i natjeran u bijeg. Dopustite mi da na ovom mjestu povučem kratku paralelu s današnjim okolnostima življenja. Reći ću samo da se danas od svih nas ne traže takvi ekstremi. Baš naprotiv. Minimum pažnje i svijesti o dobru drugih, poznatih i nepoznatih ljudi, maksimum je koji se od nas traži. I zato, brinimo jedni o drugima požrtvovno i suosjećajno, kako su to za vrijeme rata činili i hrvatski redarstvenici i svi hrvatski branitelji, bez čije empatije, hrabrosti i odgovornosti za druge, ne bi bilo niti slobode za sve nas i naše buduće generacije“.

Župan Ivo Žinić istaknuo je kako je događaj u Strugi Banskoj rijetko zabilježen čin herojstva te kako zaslužuje veliko poštovanje svih nas citirajući Evanđelje po Ivanu da nema veće ljubavi od one kada date svoj život za prijatelje.

„Neka taj hrabri čin i nama, ali i našim mladima bude podstrek. Nije bilo nikad jednostavno živjeti, naročito u Domovinskom ratu kada smo imali velike teškoće i kada su hrabri hrvatski branitelji bili spremni dati svoj život za hrvatsku državu. Nisu pobjegli u Njemačku, niti su otišli igdje drugdje. Neka to bude poruka i našim mladima, onima koji su otišli da se vrate ovdje, u ovo prekrasno Pounje, ali i poruka prema hrvatskoj državi da još više i značajnije ulaže u ova područja i u našu županiju.“

Dodajmo kako je čitav program bio popraćen pjesmom članica KUD-a „Pounjski pleter“, policijske klape „Sv. Mihovil“ i solista Mate Grgata, a molitvu za poginule redarstvenike vodio je mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij.

Kod Spomen obilježja poginulim braniteljima i civilima iz II. Svjetskog rata i Domovinskog rata mogla se pogledati i izložba Policijske uprave sisačko-moslavačke i Muzeja policije pod nazivom „Bitka o kojoj se malo govori Struga Banska“.

Po završetku komemoracije okupljeni su se spustili prema rijeci Uni gdje su u čast poginulih hrvatskih redarstvenika dočekali sudionike 3. memorijalnog spusta čamaca „Heroji hrvatskog Pounja“, iz Kajak kanu kluba Kupa iz Petrinje i Kajak-kanu klub Hrvatska Kostajnica.

Zahvaljujući njihovom nesebičnom trudu i sudjelovanju u obilježavanju ovog herojskog dana, izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora i saborski zastupnik Ivan Celjak te načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Luka Pešut, uručili su im prigodne medalje te dvije plakete, a ovi mladi sudionici spusta s ponosom su na svojim majicama nosili imena stradalih redarstvenika i natpis „Da se ne zaboravi…”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here