Županijski su vijećnici na 10. sjednici Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije, koja je održana u Topuskom, izglasali proračun za 2019. godinu „težak“ 893,3 milijuna kuna.

Župan Ivo Žinić je predstavljajući prijedlog proračuna istaknuo kako je proračun najvažniji dokument te kako se prilikom njegovog donošenja teži da on bude razvojni, socijalni i uravnotežen. Podsjetio je kako je i ove godine prijedlog proračuna bio objavljen na županijskoj web stranici kako bi svi mogli imati uvid u njega i svojim prijedlozima sudjelovati u njegovim izmjenama, a održana je i javna prezentacija korisnicima što je, kako je naglasio, nastavak nastojanja da on bude što transparentniji.
“Ukupni prihodi i primici su 325 milijuna kuna, a prihodi proračunskih korisnika (ustanova u školstvu, zdravstvu, socijalnoj skrbi, kulturi, zaštiti prirode i prostornog uređenja) u iznosu od 628 milijuna kuna. Ukupni su prihodi i primici za 2019. su 954 milijuna kuna. U odnosu na prošlogodišnji proračun, kada su prihodi bili 824 milijuna kuna, ovo je 120 milijuna kuna veći proračun. Nažalost, kao i svake godine imamo određeni minus. Oko 15,5 milijuna kuna minusa će biti prenijeto u iduću godinu i 45 milijuna kuna minusa proračunskih korisnika. Ukupno je to 61 milijun kuna. Ukupni rashodi i izdaci u Proračunu Sisačko-moslavačke županije za 2019. godinu planirani su u iznosu od 893,3 milijuna kuna, a sastoje se od rashoda poslovanja, rashoda za nabavu nefinancijske imovine i izdataka za financijsku imovinu i otplate zajmova”, kazao je župan.

VEZANE VIJESTI
23 godine uspješne suradnje i velikog prijateljstva


Dodao je kako ga veseli povećanje prihoda od poreza na dohodak na 97 milijuna kuna budući da su to sredstva koja se ulažu u razvoj te prihoda vezanih uz projekte koji su na razini od 60 milijuna kuna. Govoreći o rashodima, župan je naglasio kako je najveći dio predviđen za zdravstvo i školstvo u kojima imaju i nekoliko velikih projekata. Najveći je izgradnja središnjeg paviljona Opće bolnice u Sisku, a tu je i budući projekt, znanstveno – kulturni i obrazovni centar u bivšoj sisačkoj vojarni u Lađarskoj. Na kraju je izrazio nadu kako bi se proračun, ako uspiju potpisati razvojne sporazume s ostalim županijama, poglavito Zagrebačkom i Karlovačkom, mogao povećati i za dodatnih 150 milijuna kuna. Dodajmo kako je Proračun usvojen s 25 glasova za, nitko nije bio protiv, dok je suzdržanih bilo osam vijećnika.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here