SLOVENIJA Požar pod kontrolom

Izgorjelo je 3.500 hektara

373
Foto Facebook Gasilci 112/Ilustracija

Velik požar na slovenskom Krasu progutao je 3500 hektara, no pod kontrolom je i nije bilo ljudskih žrtava te su spašene kuće, rekli su u nedjelju slovenski dužnosnici te stručnjaci koji su vodili intervenciju.

“Pravo je čudo” da je u do sada najopsežnijem velikom požaru u Sloveniji nije izgorjela nijedna stambena kuća, s obzirom da je u požaru izgorjelo 3500 hektara, većinom borove šume i makije, kazao je prilikom posjeta terenu premijer Robert Golob.

Obećao je i pomoć općinama i stanovništvu u općinama zahvaćenim požarom.

Golob je dodao da je požar pod kontrolom i da slijedi čuvanje požarne straže kako ne bi bilo novih iznenađenja, te da vlada priprema ambiciozan program s ciljem da se ovako velik požar više ne ponovi.

Da je požar sada pod kontrolom i da će se idućih dana smanjivati broj vatrogasaca potvrdio je i vođa intervencije Simon Vendramin, ali i upozorio da unatoč dobrim vijestima postoji mogućnost ponovnog izbijanja požara ako bi se pojavili vrlo jaki udari bure, što se danas nije dogodilo.

“Na nekim su mjestima požarne linije još aktivne i s njime se bore vatrogasci te helikopteri i zrakoplovi koji ta žarišta zalijevaju iz zraka”, kazao je

Stanje je nešto teže na sjevernom dijelu požarišta, uz dolinu rijeke Vipave, dodao je.

Kako javljaju slovenski mediji koji se pozivaju na civilnu zaštitu, ekipe koje gase požar idućih će se dana smanjivati, no požarna straža održavat će se još najmanje tjedan dana, premda je požar pod kontrolom, ali pojedina žarišta još tinjaju na otvorenom i ispod tla, pa je i dalje aktivan dron s termokamerom, kako bi se ta područja detektirala.

Foto: Facebook Gasilci 112

Premda se radi o požaru katastrofalnih razmjera koji u Sloveniji  do sada nije zabilježen, u njemu na sreću nije bilo ljudskih žrtava ni teže ozlijeđenih među gasiteljima, a prema podacima iz medija izgorjela je samo jedna planinska kuća.

Više naselja na tom području bilo je u više navrata preventivno evakuirano noću, a neke su kuće u naseljima spašene u zadnji trenutak pred vatrom koja se naglo približavala.

Stišavanju opasnosti malo je, ali ne i bitno doprinijela slaba kiša koja je u nedjelju ujutro zahvatila manji dio opožarenih površina.

Očekuje se da će kontroli sadašnje situacije i potpunom  gašenju  požara ovakvih razmjera doprinijeti obilnije oborine koje se na Krasu očekuju u utorak, s dolaskom hladnije fronte.

Foto: Facebook Gasilci 112

Požar, priznaju i slovenski vatrogasci, ne bi bilo moguće ovako iskontrolirati da nije bilo pomoći iz zraka i solidarnosti više država iz bližeg i daljnjeg susjedstva koje su solidarno poslale svoje zrakoplove tipa “kanader”, a među njima je znatnu pomoć takve vrste osigurala je i Hrvatska.

Efikasnije i brže gašenje požara sa zemlje onemogućavala su neeksplodirana eksplozivna sredstva iz I. svjetskog rata zaostala iz Bitke na Soči.

Neke naprave su u požaru već eksplodirale, a neke preventivo prije dolaska vatre onesposobili su i odnijeli pirotehničari iz zapovjedništva Civilne zaštite.

Upozorili su eventualne “radoznale” da nikako ovih dana ne dolaze u to područje,  kako zbog potencijalne opasnosti, tako i zato jer je dio lokalnih prometnica još zatvoren ili su na njima vatrogasna vozila i gasitelji.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime