Putujući po Sloveniji i Hrvatskoj, Hiša eksperimentov, odnosno Kuća eksperimenta iz Ljubljane, stigla je 25. listopada i u petrinjsku Osnovnu školu Mate Lovraka.

Kuća eksperimenta pokušaj je da se znanost prikaže na zabavan način, kroz izvođenje različitih pokusa. Cilj je pokazati da između znanosti i umjetnosti postoji vrlo tanka granica, a upravo je to prostor u kojem djeluje ova kuća-muzej, kazala je ovom prilikom Andreja Perat, voditeljica projekta napomenuvši kako Kuća eksperimenata funkcionira kao niz pokusa u kojima djeca vlastitim iskustvom stižu do znanstvenih spoznaja na zanimljiv i kreativan način.

„Putujemo po Sloveniji i Hrvatskoj i u jednom danu pretvaramo školu u centar znanosti. Bili smo već u Rijeci, Matuljima i Crikvenici, a drago nam je da smo prvi put i ovdje, u Petrinji. Naša je želja da što više djece vidi kako je lijepo eksperimentirati. Danas smo ovdje donijeli 60-tak mobilnih eksperimenata. Svi eksperimenti imaju i upute na hrvatskom. Djeca imaju jedan školski sat da se upoznaju s njima. Rasporedili smo ih u jednoj učionici i u dvorani,  tako da po dvije grupe od 30 učenika imaju 20-tak minuta na jednom i drugom mjestu da sve pogledaju i iskuse“, kazala je Perat.

Ravnateljica OŠ Mate Lovraka Ankica Krnjaić Magdić rekla je kako je u eksperimente uključeno 388 učenika ove škole, no pozvali su i 70-tak učenika iz drugih petrinjskih škola. Pojasnila je i kako je došlo do posjeta Kuće eksperimenata Petrinji.

„Budući da sam ja u stalnoj potrazi kako našim učenicima pokazati čime se sve u životu mogu baviti, a što nije moguće vidjeti u našem gradu, i sama sam posjetila Hišu eksperimenata u Ljubljani. Tada sam sama sebi obećala da ih želim dovesti u našu školu i da svaki naš učenik ima priliku sam eksperimentirati. Naravno da to nije e iz nije bilo moguće iz financijskih razloga jer to košta oko petnaest tisuća kuna. Zato sam molila pokrovitelje, Grad Petrinju, Sisačko – moslavačku županiju i tvrtke INA-u, Elgrad i ABS i oni su nam pomogli svojim donacijama te nam omogućili da svako naše dijete iz škole besplatno sudjeluje u ovom programu. Mi smo iskoristili priliku i pozvali smo i učenike iz drugih petrinjski škola da nam se u poslijepodnevnim satima pridruže i da se i sami okušaju u eksperimentiranju. Nadam se da ćemo dio učenika potaknuti da se bave znanošću, da jednog dana budu znanstvenici, gospodarstvenici i nositelji razvoja Republike Hrvatske u znanstvenom i gospodarstvene u području“, rekla je ravnateljica.

Među onima koji su omogućili ovaj posjet Kuće eksperimenata je i Grad Petrinja, a učenicima se u OŠ Mate Lovraka pridružila zamjenica petrinjskog gradonačelnika Viktorija Kaleb.

„Grad je, nakon što smo čuli za ovu ideju koja košta petnaest tisuća kuna, trećinu novca odmah uložio podržavajući na svaki način da nam što više djece dođe u mogućnost da se educira i da se na koncu odluči ostati ovdje, u Hrvatskoj. To je za sada, u ovim uvjetima u kojima nam mladi većinom odlaze, dosta teško, ali dok oni porastu i postanu veliki inženjeri, a za to će trebati još jedno desetak godina, nadam se da će do tada Hrvatska u punom jeku dosta toga promijeniti, da će se sustav unaprijediti i poboljšati i da će mladi ljudi doista i htjeti biti u Petrinji, dapače, da će ovdje dolaziti i drugi ljudi“, istaknula je Kaleb.

U Kući eksperimenata, znanost, obrazovanje, umjetnost i humor isprepliću se u cjelinu te na taj način nastoje u svima koji sudjeluju u pokusima pobuditi radoznalost i tako im na jednostavan i zanimljiv način približiti prirodne zakone i pojave iz svakodnevnog života. A jesu li u tome uspjeli svjedočit će i knjiga dojmova u koju su učenici nakon pokusa upisivali svoje utiske, zaključke i prijedloge.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime