Slunj: u međunarodnom natjecanju “Prvi za Hrvatsku 2015” prvi stožerni narednik Pero Bertović

787

Na zahtjevnom natjecanju za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga “Prvi za Hrvatsku 2015”, održanom u četvrtak u Slunju, prošlogodišnji pobjednik Pero Bertović ponovno je stigao prvi nakon osam i pol sati trčanja i svladavanja različitih borbenih zadataka na 13 radnih točaka raspoređenih na 45 kilometara zahtjevne staze kopnom i dijelom rijekom Koranom.

U cilju, u samom središtu Slunja, prvi su mu čestitali načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Drago Lovrić i general bojnik Robert Nash, zapovjednik Nacionalne garde Minnesote.

Bertović je stožerni narednik iz Središnjice za obavještajna djelovanja. Drugi je na cilj došao Johannes Vasold iz austrijskih oružanih snaga te će biti nagrađen kao najbolje plasiran strani sudionik, a titulu drugoplasiranih i trećeplasiranih u natjecanju “Prvi za Hrvatsku” osvojili su vojnik Zvonimir Tadejević iz Zapovjedništva specijalnih snaga i Ante Jović, poručnik korvete Hrvatske ratne mornarice.

Njima će nagrade biti službeno uručene 28. svibnja u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog na proslavi Dana Oružanih snaga pred državnim i vojnim čelnicima, rekao je general Lovrić.

VEZANE VIJESTI
Čestitka gradonačelnika Dumbovića povodom Dana Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske

Zapovjednik Nacionalne garde Minnesote, general bojnik Robert Nash rekao je da su Hrvatska i Minnesota, kao savezna država SAD-a, partneri od 1996. godine, a za Hinu je izjavio da je impresioniran organizacijom i provedbom natjecanja, posebice u okolnostima s lošim vremenom, zato što vojnici svoje vještine moraju primijeniti i u teškim uvjetima i stresnim situacijama.

“Dolazim iz SAD-a, gdje imamo ovakva natjecanja za vojnike i časnike, ali mogu reći da ovo natjecanje ima bolju strukturu, teže je i duže od naših, a u tih 45 kilometara sudionici moraju odraditi i razne borbene vještine. Dobro je da sudjeluju i druge nacije, a impresivno je da je dvije godine zaredom pobijedio isti natjecatelj”, istaknuo je general bojnik Robert Nash.

Kako je rekao, natjecanje mnogo govori o Hrvatskoj vojsci i njezinoj visokoj spremnosti da se brine o sigurnosti svojih građana i sigurnosti u regiji.

VEZANE VIJESTI
Čestitka gradonačelnika Dumbovića povodom Dana Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske

Načelnik Lovrić istaknuo je s tim u vezi da vojnike katkad “treba izložiti maksimalnim naporima jer zadaće koje obavljaju u borbenim uvjetima uvijek traže maksimum napora i maksimun angažiranja”.

“Uz takve vježbe i treniranje pokazuje se što smo sve spremni provesti u slučaju rata i zato je hrvatski vojnik cijenjen. Često ističem, nema tog protivnika i tog izazova koje hrvatski vojnik neće svladati u zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa”, istaknuo je general Lovrić, inicijator natjecanja prije četiri godine.

Čestitao je Peri Bertoviću na ponovljenom uspjehu. Rekao je da će, budući da je zagovornik napredovanja prema mjerljivim postignućima, razmisliti o izvanrednom promicanju u viši čin, što kao načelnik Glavnog stožera može učiniti za pojedince koji pridonose razvoju Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Istaknuo je da Bertović pridonosi razvoju morala, natjecateljskog duha i borbene spremnosti.

VEZANE VIJESTI
Čestitka gradonačelnika Dumbovića povodom Dana Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske

Natjecanje je pokrenuto 2012. godine, a od prošle je godine međunarodno. Ove je godine dosad najveće sa 143 natjecatelja, od kojih su 34 stranca iz 11 savezničkih zemalja, među kojima iz Španjolske i Velike Britanije, iz Zapovjedništva združenih snaga u Napulju. Uz hrvatske vojnike, bilo je i 20 pripadnika MUP-a.

O težini natjecanja i premoći najboljih od najboljih, kako je rekla satnica Mirjana Kiš, najbolje govori podatak da je prvima trebalo da dođu na cilj osam i pol sati – stigli su u 14,20 sati, a do 16 sati kroz cilj je prošlo samo 12 natjecatelja. Za sve koji budu prošli kroz cilj sutra će biti završna svečanost, a danas je Bertoviću uručen prijelazni pehar koji je proteklih godinu dana bio kod njega.(Hina)

 

Foto: FaH

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here