SMŽ ima jedan od najvećih fondova za stipendiranje u Republici Hrvatskoj

Dodijeljeno novih 195 stipendija, prvi put i učenicima koji se školuju za deficitarna zanimanja

989

Na prigodnoj svečanosti održanoj 22. veljače u sisačkoj Glazbenoj školi Frana Lhotke dodijeljeni su ugovori o stipendijama za studente i učenike srednjih škola s područja Sisačko-moslavačke županije.

Ugovore su, uz iskrene čestitke i dobre želje, mladićima i djevojkama uručili sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i njegov zamjenik Roman Rosavec. Župan Žinić je istaknuo kako je ove godine 195 novih stipendista te kako učeničke stipendije iznose 500 kuna mjesečno, studentske 700, a prvi put dodijeljene su i stipendije za deficitarna zanimanja u iznosu od 400 kuna.

„Raspisali smo natječaj za nekoliko različitih stipendija. Dodijeljeno je 45 učeničkih stipendija za učenike srednjih škola u iznosu od 500 kuna, za deficitarna zanimanja prvi puta ove godine dodjeljujemo stipendiju u iznosu od 400 kuna. Na taj se način već u ovoj godini broj upisa za takva zanimanja povećao za 30%. Dakle, 100 stipendija dodjeljujemo za učenike strukovnih škola koji su upisali neko od deficitarnih zanimanja. Tu je i 25 studentskih stipendija i 25 stipendija za studente iz obitelji s troje i više djece tzv. stipendija kroz mjere pronatalitetne politike u iznosu od 700 kuna. Uz ovih novih 195 stipendista, imamo još bar dvostruko više stipendija koje smo podijelili u proteklim godinama. Vjerujem da ćemo tako pripomoći i njihovim roditeljima da mogu lakše školovati svoju djecu. Nisu to tako veliki iznosi, ali vjerujemo kako su dovoljni za pokrivanje nekih osnovnih, materijalnih troškova i da su svakako dobrodošla pomoć u školovanju“, kazao je Žinić napomenuvši kako Sisačko – moslavačka županija trenutno, kroz različite vrste stipendija, stipendira 358 učenika i studenata što čini jedan od najvećih fondova za stipendiranje u Republici Hrvatskoj.

VEZANE VIJESTI
Žinić: Simbol Crvenog križa je simbol nade, spasa i olakšanja!

Siščanka Lea Rodić studentica je 4. godine Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, a nama je otkrila što će joj značiti ova stipendija. „U svakom slučaju to mi je jedna dodatna motivacija za daljnji rad i napredak. Namjeravam je potrošiti za putovanje i učenje stranih jezika. Nadam se da ću, nakon što završim školovanje, pronaći dobro radno mjesto, dobar posao, onakav kakav zaslužuje mlada osoba koja je u svoje obrazovanje uložila puno rada i truda“, ustvrdila je Rodić.

VEZANE VIJESTI
Žinić potvrdio izdavanje dozvole za obradu i zbrinjavanje opasnog medicinskog otpada

Nikolina Jakovljević pohađa 2. razred Gimnazije u Petrinji, a stipendija će, kaže, olakšati kućni budžet jer je među stipendistima i njena sestra. Stipendiju namjerava trošiti na sve potrebno za školu, no možda ostane novca i za poneki izlet.

Lucijan Veseli iz Odre Sisačke student je 3. godine povijesti i filozofije na Hrvatskim studijima. Ima plan i u što će utrošiti stipendiju, ali i čime će se baviti nakon završetka studiranja.

„Osim mjesečnih troškova prijevoza, planiram je utrošiti na literaturu za studij. Možda ostane i za odlazak u muzej, na izložbe i predstave, za neka kulturna događanja uglavnom. Kad završim studij, volio bih raditi kao srednjoškolski profesor i najradije bih se vratio tamo odakle sam krenuo, u sisačku Gimnaziju“ , rekao je Veseli.

VEZANE VIJESTI
200 godina „kontinentalnog bisera Hrvatske“

Župan očekuje da će mnogim učenicima i studentima dodijeljene stipendije biti poticaj za učenje, kako bi na vrijeme završili obrazovanje i što prije se zaposlili, po mogućnosti na području županije. Stipendistima je poželio puno sreće i uspjeha te da budu vrijedni i ustrajni, kako u svom školovanju, tako i u životu.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here