ŠPANJOLSKA 33.000 ljudi mora se skloniti od vulkanskih plinova

Evakuirano je više od 7.000 ljudi

230
Foto: screenshot Youtube

Gotovo 33.000 stanovnika nekoliko općina na španjolskom kanarskom otoku La Palmi mora se skloniti u svojim domovima od toksičnih plinova koje ispušta vulkan Cumbre Vieja, koji je počeo erumpirati prije tri mjeseca, odlučile su lokalne vlasti.

Foto: screenshot Youtube

Regionalna vlada arhipelaga naredila je stanovnicima općina Los Llanos de Aridane, El Paso i Tazacorte da se sklone zbog jako loše kvalitete zraka jer vulkan ispušta sumporni dioksid.

U tim općinama živi gotovo 33.000 ljudi, što je 38 posto populacije La Palme.

“Zatvorite vrata, prozore, kapke i spriječite ulazak zraka izvana. Sklonite se, ako je moguće, u prostorije koje se nalaze više u unutrašnjosti” doma, savjetovala je regionalna vlada, dodajući da trebaju ugasiti klima uređaje i grijanje te zabrtviti vrata i prozore.

Foto: screenshot Youtube

Vulkan Cumbre Vieja erumpirao je 19. rujna, prvi put u 50 godina. Do sada nije bilo ljudskih žrtava, ali je materijalna šteta velika. Evakuirano je više od 7.000 ljudi, od kojih su neki ostali bez svega.

To je najdulja erupcija na tom otoku i treća u stotinu godina, nakon erupcije vulkana San Juana 1949. i Teneguije 1971. godine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime