Spomen ploča u Centralnoj partizanskoj bolnici napokon dobila lik dr. Marije Schlesinger

Ratna bolnica na Petrovoj gori mogla bi postati turistička destinacija

285

Na spomen ploču u Centralnoj partizanskoj bolnici na Petrovoj gori postavljen je lik dr. Marije Schlesinger. Dr. Schlesinger bile je liječnica u spomenutoj bolnici kroz koju je tijekom II. Svjetskog rata prošlo oko 5.000 ranjenika.

Svečano otvorenje spomen ploče s likom dr. Schlesinger održano je najviše zahvaljujući predsjednici Udruge Kordunašica Tatjani Vlačić, koja je podsjetila da je riječ o Židovki poljskog podrijetla: “Koja je 1941. godine, da bi sačuvala svoj život, došla iz Zagreba u Centralnu partizansku bolnicu. Došla je u pratnji supruga i kćerke sa zadatkom da liječi ranjenike. Bila je bolesna 1943. godine, tu je preminula i njezina zadnja želja je bila da se njen grob napravi pokraj partizanske zamunice kako bi kamuflirao ulaz u prostor gdje su se nalazili ranjenici.”

Rad na pripremi spomen ploče trajao je 10 mjeseci: “Mi smo u razgovorima od prvotnog autora akademskog slikara Uroševića do novog autora, koji je napravio ovo djelo, Pere Kurobase uspjeli napraviti reljef i postaviti ga 28. ožujka. Danas smo sazvali prvenstveno donatore da sudjeluju u svečanosti otvaranja.”

Malo po malo, ovaj prostor dobiva svoje prijeratne obrise, potvrdio je načelnik Općine Vojnić Nebojša Andrić: “Ovo je daleko od onog što je bilo prije, međutim mi se trudimo održati konstrukcijski sustav svih objekata. Ministarstvo kulture i medija permanentno ulaže novce. Uključilo se par udruga, pomaže nam rusko veleposlanstvo, uključilo se i izraelsko tako da se nadam da će ovo uskoro biti turistička destinacija.”

Glasnogovornik Veleposlanstva Ruske federacije u Hrvatskoj Matvey Sidorov izrazio je zadovoljstvo da Veleposlanstvo može pomoći cijeloj priči: “Veleposlanstvo je poklonilo tri spomen kamena i to bio prvi dio, zahvaljujući veleposlaniku Azimovu te vojnom Atašeu Volkovu. No, središte toga bila je Tatjana Vlačić.”

A Vlačić neće stati nakon ovoga: “Do kraja godine radit ću na stvaranju nove biste, dr. Ivana Ribara, čija je bista nestala. Zamolit ćemo kipara Peru Kurobasu da napravi tu bistui da Kordun ima još jednu sačuvanu umjetničku baštinu.”

Grob kojim je dr. Marija Schlesinger maskirala i štitila ranjene drugove tako je nakon proteklog vremena dobio upotpunjenu spomen ploču.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime