Na današnji dan prije 27 godina u Gornjoj Budičini poginula je Josipa Kožić, prva žrtva Domovinskog rata na području Petrinje, a od 2015. ovaj se dan obilježava kao Spomendan Josipe Kožiće.

5. srpnja 1991. godine u Gornjoj Budičini poginula je šesnaestogodišnja Josipa Kožić, prva žrtva Domovinskog rata na području grada Petrinje. Troje mladih, Josipa, njena sestra Snježana te Vlado Dumbović, tog su dana, vraćajući se u selo, upali u četničku zasjedu. Josipa je ubijena s 18 prostrijelnih rana, a Snježana i Vlado su teško ranjeni.

Josipini roditelji su na 20. obljetnicu smrti, na mjestu pogibije, izradili spomen ploču na kojoj su i ove godine, na 27. obljetnicu tragičnog događaja, brojna izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće, ponajprije njeni roditelji Josip i Marica te sestra Snježana, zatim obitelji poginulih hrvatskih branitelja, izaslanik predsjednice RH, sisačko – moslavački župan Ivo Žinić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Željka Josić, izaslanica ministra hrvatskih branitelja, savjetnica u kabinetu ministra Tatjana Pogarčić, predsjednica Gradskog vijeća Petrinje Magdalena Komes, gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović te članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici srpske i bošnjačke nacionalne manjine i predstavnici političkih stranaka. Predsjednik petrinjske Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Darko Dumbović podsjetio je kako za ovaj zločin, ali niti brojne ostale, još uvijek nitko nije odgovarao.

„Josipa Kožić je prva žrtva na području Petrinje, ali i prva smrtno stradala hrvatska braniteljica u Domovinskom ratu. Kada smo donosili odluku o Spomendanu Josipu Kožićm nismo imali taj podatak. On je i sada neslužben, ali pregledali smo arhivu i nismo uspjeli naći niti jednu braniteljicu koja je stradala prije nje. Nažalost, to nije podatak za pohvaliti se, ali je on takav i nepromjenjiv je i mi ćemo, zbog njega,  nastojati podići ovu obilježbu na višu razinu. Josipina smrt je jedan od prvih kamena temeljca stvaranja RH i mi smo dužni, kao sudnioci tog vremena i stvaranje RH, to dostojanstveno obilježiti i čuvati uspomenu, čuvati vrednote i prenijeti ih na našu djecu i unuke, da je Hrvatska stvorena u obrambenom Domovinskom ratu, da je stvorena krvlju hrvatskih građana i da kao takva nema cijenu i ne smije biti licitirana za ništa i od nikoga“, kazao je Dumbović.

VEZANE VIJESTI
Održana konstituirajuća sjednica Vijeća bošnjačke nacionalne manjine

Na Spomendanu Josipi Kožić, u ime Grada Petrinje počast je odao gradonačelnik Darinko Dumbović koji je ovom prilikom izrazio zadovoljstvo što je ove godine, s izaslanicima s državne razine, obilježavanje dignuto na višu razinu, onu koju i zaslužuje.

„Spomen je nešto što je, ne samo trajna vrijednost i ne samo pijetet i sjećanje, već je to simbol stradanja u Domovinskom ratu i simbol početaka nečega što definitivno nije bilo ljudski, a to je sve ono što smo proživjeli. Smatram da je dizanje razine obilježavanja prve žrtve našega grada u Domovinskom ratu jedna trajna obveza. To će ostati za sva vremena i ostat će na kraju ono što je najvažnije, a to je obitelj. Obitelj je ta koja trpi, koja živi nedaleko od mjesta pogibije i svaki dan živi u sjećanju na svoju Josipu. Budemo li imali one ljudske i civilizacijske vrijednosti, taj naš pijetet će osjetiti prije svega oni koji su ostali bez svojih najbližih“, kazao je Dumbović te dodao kako je ovaj izgubljeni mladi život simbol stvaranja hrvatske države. „Ovdje se stvarala država i ovdje je plaćena jedna od najvećih cijena u Domovinskom ratu“, zaključio je petrinjski gradonačelnik.

VEZANE VIJESTI
PETRINJA: Gradonačelnik organizirao prijem braće Stepinac

Počast je Josipi odala i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Željka Josić.

„Naravno, svima je teško u ovakvim trenucima, najviše obitelji, ali ovo nam je jedan podsjetnik da ne smijemo zaboraviti sve naše žrtve, ne samo branitelje i braniteljice, već i naše civilne žrtve i ranjene, sve one koji su pomogli u stvaranju hrvatske države, jer ponekad mi se čini da zaboravljamo koliko je muke trebalo biti podneseno i koliko je krvi moralo biti proliveno da bi se stvorila hrvatska država“, ustvrdila je Josić.

Izaslanik predsjednice RH, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić istaknuo je kako je Josipina smrt bila samo početak svega onog strašnog što je uslijedilo u Domovinskom ratu na ovom području.

VEZANE VIJESTI
VIDEO Dumbović: Strateški interes je da se rastereti gospodarstvo!

„Bili smo u nevjerici kada smo čuli za tu tužnu vijest, da je iz zasjede ubijena Josipa Kožić, na današnji dan prije 27 godina, nismo mogli vjerovati da će se tako nešto događati u našoj Petrinji, u našoj Hrvatskoj. No, narod ovog kraja, Hrvati, bili  su prognani, protjerani, a oni koji su ostali bili su ubijeni. Nažalost, Josipa nije jedina žrtva. Nakon njezine smrti, na našem je području u Domovinskom ratu stradalo više od 1600 civila, u oslobađanju i cijelom ratu poginulo je više od 560 branitelja. Velika je to cijena za današnju slobodu i uvijek nam je teško kada dođemo na ovakva događanja, kad se prisjetimo tih dana, a pogotovo kada se sretnemo s članovima obitelji pokojne Josipe koji i nakon 27  godina, proživljavaju teške trenutke i boli koje su proživjeli i tada, na današnji dan ’91. godine“, rekao je Žinić.

Dodajmo kako su, uoči  polaganja cvijeća i paljenje svijeća kod spomen obilježja na mjestu pogibije Josipe Kožić na ulazu u Gornju Budičinu, zapaljene svijeće i kod spomenika poginulim braniteljima u Donjoj Budičini. I u Donjoj i u Gornjoj Budičini zajedničku su molitvu predvodili kancelar Sisačke biskupije, mons. Marko Cvitkušić, trajni đakon petrinjske Župe Preobraženja Gospodnjeg Vjekoslav Uvalić te fra Igor Barišić, župnik Župe sv. Bartola iz Hrastovice.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here