Sretan Uskrs! Usporedite svoje blagdanske delicije s tradicijskim

308

Uskrs je najveći kršćanski blagdan, slavi se središnji događaj kršćanstva: Kristovo uskrsnuće.

Blagdansko vrijeme nosi i svoje tradicionalne običaje: u crkvi su to skrušene molitve, procesije, obredne vatre, blagdanski spravljena jela i kolači i njihov blagoslov u uskrsnoj košari, a u domovima vjernika bojaju se uskrsna jaja, čestitanje Uskrsa i daruju se bližnji te se pjevaju pjesme u slavu Uskrsa.

Za Uskrs se odlazi na jutarnju misu. Na sam Uskrs tradicijski se jede posvećena hrana, najčešće je to šunka, a domaćice često ispeku kruh te priprave druge slastice. Hrana se prije blagovanja odnosi u crkvu na uskrsnu misu gdje je svećenik blagoslivlja. Tradicijska uskrsna jela su: pinca, sirnica, razne uskrsne pogače ukrašene pisanicama, peciva, kuhana šunka i šunka pečena u kruhu s mladim lukom, hrenom i rotkvicama, kuhana kokoš s domaćim rezancima, kuglof, rožata i druge.

VEZANE VIJESTI
FOTO Suborci rame uz rame 28 godina kasnije

Djeca se najčešće igraju: tuckanja pisanicama, gađanja pisanica kovanicama, traženja sakrivenih pisanica po kući ili u travi izvan kuće.

Nekoć je Uskrs bio smatran savršenim trenutkom krštenja stoga se na toj misi novi članovi pridružuju Crkvi, a stari članovi obnavljaju zavjete. Pjevaju se veselije i svečanije pjesme te slavi samo uskrsnuće.

Uskrsne pjesme

Postoji mnogo crkvenih pjesama koje opjevavaju Isusovu muku, raspeće i uskrsnuće. Poznato je oko 100 skladbi, koje se pjevaju kao uskrsne pjesme od Velike subote do Dubova, ali se samo oko 30-ak pjeva i danas. U hrvatskoj uskrsnoj tradiciji najpoznatije su “Kraljice neba”, “Uskrsnu Isus doista”, “Na nebu zora rudi”.

VEZANE VIJESTI
Siščani danas ruše Guinnessov rekord najduljom štrudlom!

Misno slavlje
U Župi Navještenja Blažene Djevice Marije danas će biti svete mise u 6:00, 7:00, 9:00, 10:15, 11:30 i 18:30 sati.

Sisački biskup Vlado Košić u 10 sati u katedrali Uzvišenja svetog Križa u Sisku na Uskrs, predvodit će svečano misno slavlje uskrsnuća Gospodinova.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here