Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) organizirat će na Međunarodni praznik rada prosvjednu povorku u Zagrebu kako bi poručiti da su sindikati za reforme, ali reforme za ljude, najavio je 17. travnja na konferenciji za novinare u Sisku predsjednik SSSH-a Mladen Novosel.

Prosvjedna povorka kreće u utorak, 1. svibnja u 11 sati ispred Radničkog doma, Šubićevom te Maksimirskom ulicom do Parka Maksimir, najavio je Novosel, rekavši kako će se prosvjednicima u Zagrebu pridružiti i prosvjednici iz drugih krajeva Hrvatske koji će organizirano, autobusima doći u Zagreb iz Pule, Rijeke, Varaždina, Čakovca, Karlovca, Siska, Slavonskog Broda i Osijeka. Novosel je podsjetio kako je prosvjed tradicija za Međunarodni praznik rada te kako je središnji prosvjed 2015. održan upravo u Sisku.

 

„Tradicija postoji već dugi niz godina da svake godine 1. svibnja nastojimo, prije svega, obilježiti prosvjednom povorkom. Prije tri godine bili smo i ovdje u Sisku gdje  smo tražili da opstane industrija u manjim hrvatskim gradovima poput Siska, Slavonskog Broda, upozorili smo na drastično uništavanje industrije u Hrvatskoj i inzistirali smo tada da opstane Rafinerija nafte Sisak koja i dan danas, u problemima, još uvijek postoji, inzistirali smo da opstane Petrokemija. Ovih dana se upravo rješava i vlasnička situacija u Petrokemiji i radnici još uvijek tamo rade. Ja se nadam i siguran sam da ćemo i s naše sindikalne strane, a to očekujem i od strane predstavnika Vlade, učiniti sve da industrija i ovdje u Sisku i u Kutini, pogotovo na ovoj županiji, opstane“, rekao je Novosel.

VEZANE VIJESTI
I Galdovo je dio Siska!

Ove godine prosvjedom žele poručiti kako su sindikati za reforme, ali reforme za ljude, rekao je Novosel i dodao kako se SSSH na prosvjedno obilježavanje 1. svibnja odlučio ponajprije zbog najavljenih reformi mirovinskog sustava i radnog zakonodavstva.

„Već više mjeseci najavljuju da će mijenjati mirovinski zakon na način da rok za odlazak u mirovinu bude 67 godina za žene i muškarce, najavljuju da će dodatno provesti penalizaciju radnika koji odlaze u prijevremenu mirovinu, da će srezati listu beneficiranog radnog staža, a mi kažemo – hvala vam lijepa na takvim vašim prijedlozima. Vaši prijedlozi neće nikome u ovoj zemlji pomoći. Okrenite se poticanju za zapošljavanje većeg broja radnika, potičite povećanje plaća pa će kroz povećanje plaća biti više novca u  mirovinskom fondu i ono što je najvažnije, eliminirajte sivu ekonomiju u Hrvatskoj, eliminirajte načine i postupanje poslodavaca koji ne poštuju obaveze uplate poreza i doprinosa od minimalnih plaća pa do plaća koje su ugovorene kolektivnim ugovorom i biti će dovoljno novca u državnom proračunu i  mirovinskom fondu da se postojećim umirovljenicima povećanju mirovine koje su sramotno niske i da se istovremeno osigura dostojanstvena mirovina za one radnike koji će u mirovinu ići ove ili narednih godina“, kazao je Novosel te poručio da će i nakon prosvjeda 1. svibnja, ako se ne prihvate zahtjevi sindikata, naročito oni vezani uz mirovinsku reformu, organizirati niz prosvjeda. Podsjetio je kako zakonodavstvom nije omogućeno organizirati generalni štrajk, ali će naći načina da pokažu Vladi kako nisu zadovoljni onime što čini. „Posljednje ankete govore da 77% hrvatskih građana smatra da potezi ove Vlade ne idu u dobrom smjeru. Mi ih pozivamo, izađite u prosvjednu povorku 1. svibnja!“ poručio je Novosel.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here