Staricu držali u stanu protivno njenoj volji, trošili novac i lažirali joj zdravstveno stanje

Osumnjičeni iskoristili starosnu dob pa ju oštetili za više od 30.000 kuna

319

Naime, sumnja se da je 58-godišnjakinja počinila kazneno djelo protupravno oduzimanju slobode, dok je zajedno sa 64-godišnjakom počinila kazneno djelo prijevare u pokušaju, a on sam dodatno se koristio nedozvoljenom uporabom osobnih podataka, krivotvorenjem isprava i ovjeravanjem neistinitog sadržaja, obavijestili su iz Policijske uprave zagrebačke.

Sumnja se da se od srpnja do kraja studenoga prošle godine na području Medveščaka, oštećenu 89-godišnjakinju protivno njezinoj volji više puta zaključavalo u stan te joj se  onemogućavao kontakt s njezinim bližnjima.

-Potom je s osumnjičenim 64-godišnjakom, prema zajedničkom dogovoru u namjeri da prevare oštećenu i steknu protupravnu imovinsku korist, iskoristila njenu starosnu dob i zdravstveno stanje, predočavajući joj lažno činjenice da će brinuti o njoj, nakon čega im je oštećena ustupila svoje osobne dokumente i bankovne kartice te potpisala punomoć za raspolaganje novčanim sredstvima po njenom bankovnom računu. Pribavljenim karticama, bez njenog znanja i suglasnosti, zatim su kupovali razne proizvode i podizali novčana sredstva s njenih bankovnih računa koje su koristili za vlastite potrebe, navode iz MUP-a.

-Nadalje se sumnja da je 64-godišnjak oštećenoj lažno predočio činjenicu da će joj isplatiti novčani iznos za kupnju njezinog stana na području Medveščaka, a potom je s njom sačinio ugovor o kupnji nekretnine. Međutim, dogovorenu kupoprodajnu cijenu nikad joj nije isplatio, dok iz za sada neutvrđenog razloga, prijenos vlasništva na nekretnini, do danas nije realizirao, naveli su te dodali kako su osumnjičeni iskorištavali starosnu dob oštećene uzimajući bez njezinog znanja zdravstvene dokumente i predstavljajući se kao da su joj bližnja rodbina, točnije sin i kći.

-Temeljem krivotvorenih isprava, osumnjičena 38-godišnjakinja kao zdravstvena djelatnica, svjesno sačinjava krivotvorenu medicinsku dokumentaciju i konstatira lažnu dijagnozu oštećene, a što ovjerava svojim pečatom i potpisom, iako od lažno dijagnosticirane bolesti 89-godišnjakinja nikada nije bolovala niti je 38-godišnjakinja nad njom obavila liječnički pregled, objasnili su.

Materijalna šteta nastala pričinjenim kaznenim djelima iznosi oko 30.800 kuna, a nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici će podnijeti kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime