STIŽE ZIMA : Za vikend će pasti novi snijeg

499

Premda su u nekim mjestima južne Hrvatske samo u ovome tjednu već nadmašene prosječne siječanjske količine oborine, kišno se razdoblje nastavlja. Štoviše, osim kiše, od petka će sve češće biti i snijega, piše Zoran Vakula u Meteo kutku HRT-a.

Prema podacima s meteoroloških postaja DHMZ-a u ovome je tjednu najviše kiše palo u Metkoviću, čak 186 litara po četvornome metru, zatim Čilipima – 142 litre, Mljetu 136 litara, a i 128 litara u Pločama je više od prosječne količine za cijeli siječanj. Oko 100 litara izmjereno je i u Imotskome i Dubrovniku, gdje je jučer bilo i tuče.

Povremene kiše, na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije i u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, bit će i sljedećih dana, pri čemu još danas i sutra najmanje, ponegdje i nimalo, u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj.

 

Iako je snijeg u ovom dijelu godine sasvim uobičajena pojava, uostalom, padao je prošlih dana na višim nadmorskim visinama, primjerice na Sljemenu, gdje su jutros zabilježeni samo tragovi, te još više na Zavižanu, gdje ga je jutros 10 cm, zbog njegove relativno rijetke pojave u dosadašnjem dijelu zime, valja upozoriti, posebice one koji tijekom petka i subote planiraju putovati kroz Gorski kotar i Liku.

Mjestimice, ponajprije na području Otočca, Plitvica i Korenice, velika je vjerojatnost i za više od 20 cm snijega već do kraja petka, a u noći na subotu moguće je stvaranje snježnog pokrivača i u nizinama središnje i posebice istočne Hrvatske.

Povremenog snijega, pa i snježnog pokrivača, bit će i u dalmatinskim planinama, uglavnom uz granicu s Bosnom i Hercegovinom, vjerojatno čak i u Konavlima.

Osim snijega, dodatne nevolje nekima bi mogao uzrokovati i jak, na udare ponegdje i olujan sjeverni i sjeveroistočni vjetar u unutrašnjosti, te još češća i žešća bura na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, u petak na jugu vjerojatno i podjednako jako jugo!

I tijekom vikenda će biti povremenog snijega, na Jadranu kiše, a u sljedećem tjednu vrlo je velika vjerojatnost stabilnijeg i hladnijeg vremena, diljem kontinentalnog područja uz minuse jutarnje, u gorju i cjelodnevne, koji će smanjiti dosadašnje relativno veliko pozitivno odstupanje od prosječne mjesečne temperature zraka, javlja HRT .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here