Stjepan Lice dobitnik nagrade “Andrija Buvina” za razvoj kršćanske kulture

924

Književnik Stjepan Lice ovogodišnji je dobitnik nagrade “Andrija Buvina” za doprinos razvoju kršćanske kulture koja se tradicionalno dodjeljuje na Danima kršćanske kulture, koji će se ove godine održati od 21. do 31. ožujka u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku, priopćio je organizator – splitska nakladna kuća “Verbum”.

Nagrada će dobitniku biti predana na svečanom zatvaranju Dana kršćanske kulture 31. ožujka.

Stjepan Lice rodio se 1954. godine u Zagrebu, gdje je diplomirao na Pravnom fakultetu.

Objavio je, među ostalim, zbirke lirike: “Otkriće blizine”, “Govor tišine” i “Dobra sreća”, zbirku poetiziranih priča “Kako su rasli zemlja i nebo” i zbirku pripovijesti “Putovanje kroz nebo”.

Eseje, meditacije, priče i pjesme objavljuje u “Kani”, “Bratu Franji”, “Crkvi u svijetu”, “Glasu Koncila” i drugdje.

Na ovogodišnjim Danima kršćanske kulture organizirat će se 60 programskih sadržaja – koncerata, izložaba, tribina, projekcija filmova, predstava, muzejskih programa, predstavljanja knjiga i nosača svuka, navodi “Verbum”.

Izložbu akademskog slikara Stjepana Ivaniševića pod nazivom “Slutnje križa” otvorit će 21. ožujka u splitskoj palači Milesi akademski slikar Josip Botteri Dini. Križ, kojemu je Ivanišević posvetio najnoviji ciklus slika, jedan od prastarih likovnih motiva, univerzalnih religijskih simbola. Vjernost baštini u umjetničkom poslanju odlike su čovjeka i umjetnika Stipe Ivaniševića, što dolazi do izražaja i u tome njegovom ciklusu.

U sklopu Dana kršćanske kulture i u suradnji s Muzejom hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu bit će organiziran program pod nazivom “Predziđe kršćanstva”. Program uključuje obilazak arheoloških lokaliteta i muzejskih zbirki, a u suradnji s Muzejima Ivana Meštrovića u crkvi Presvetog Otkupitelja – grobnici obitelji Meštrović u Ružiću – Otavicama, u blizini Drniša, bit će upriličen Put križa i predavanje kustosice Zorane Jurić-Šabić “Posvuda je božanska istina ili Tajna nedovršene kupole”.

Filmski program u Splitu održavat će se od 21. do 30. ožujka u Kinoteci “Zlatna vrata” s početkom u 18 sati, a prikazat će se dokumentarni filmovi “Prateći Majku Tereziju” Ljiljane Bunjevac-Filipović, “Sloboda iza rešetaka” Nade Šurjak o sestrama Mihaeli, Gabrieli i Esteri Mladineo iz Splita koje su izabrale život u potpunoj izolaciji i siromaštvu u samostanu sv. Josipa bosonogih karmelićanki u Avili.

Među igranim filmovima bit će prikazani i Oskarom nagrađeni klasici “U grob ne nosiš ništa” Franka Capre i “Bernadettina pjesma” o svetoj Bernardici Henryja Kinga, zatim film “Raj doista postoji”, snimljen po istoimenoj knjizi o dječaku koji je doživio iskustvo bliske smrti i nadnaravno iskustvo, te film “Susret” koji progovara o pet stranaca koji se slučajno zateknu u zalogajnici “Posljednja prilika”, gdje ih poslužuje njezin vlasnik koji o njima sve zna a tvrdi da je Isus, navodi “Verbum”.

Pokrovitelji ovogodišnjih Dana kršćanske kulture su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, gradovi Split, Dubrovnik i Šibenik te Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska i Šibensko-kninska županija.(Hina)

Foto: FaH

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime