SUMNJA NA AFRIČKU KUGU BiH zabranila uvoz svinja i svinjskog mesa iz Srbije

Dosad "uklonjeno" 114 životinja

322

Vlasti Bosne i Hercegovine od danas su privremeno zabranile uvoz domaćih i divljih svinja iz Republike Srbije, kao i prerađevina nastalih od toga mesa, radi sumnje u pojavu afričke svinjske kuge, javlja Hina.

Kako su izvijestili iz Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine, ova institucija izdala je naputak “o privremenoj zabrani uvoza određenih pošiljki zbog sprječavanja unosa u Bosnu i Hercegovinu afričke svinjske kuge iz Republike Srbije” nakon što su se u ovoj državi na više područja pojavili sumnjivi slučajevi.

Zabrana uvoza mesa iz Srbije bit će na snazi do službene potvrde od nadležnih tijela Republike Srbije o prestanku sumnje na pojavu afričke svinjske kuge.

Svjetska organizacija za zaštitu zdravlja životinja u ponedjeljak je stavila Srbiju na popis država u kojima je zabilježena sumnja na afričku kugu, opasnu bolest od koje ugibaju sve zaražene životinje, prenosi Hina. Cjepiva protiv kuge nema.

Voliš kuhati?
VEZANE VIJESTI
Hakirana službena web stranica Grada Beograda, postavljena zastava Hrvatske - priopćenje

Afrička svinjska kuga (ASK) potvrđena je u Slovačkoj krajem srpnja

Bolest se pojavila i na granici s Mađarskom u dva manja uzgoja domaćih svinja. ASK se nezaustavljivo širi od 2014., a u posljednjih godinu dana se osim na području Europske unije proširila i na Aziju.

Svjedočimo jednoj od najvećih svjetskih epidemija zaraznih bolesti životinja. ASK je kontagiozna virusna zarazna bolest isključivo domaćih i divljih svinja, koja se manifestira u obliku hemoragijske groznice, a smrtnost može doseći i 100%. Bolest nije opasna za ljude i druge životinje.

Uzročnik bolesti je DNA virus s ovojnicom koji spada u rod Asfivirusa iz porodice Asfarviridae.

VEZANE VIJESTI
Prijetnje smrću pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji

Učinkovito cjepivo protiv ASK do danas nije razvijeno

ASK se iskorjenjuje u uzgojima domaćih svinja usmrćivanjem svinja na zaraženom gospodarstvu, a u krugu od 3 i 10 km oko zaraženog gospodarstva uspostavljaju se vrlo rigorozne mjere poput zabrane prometa u najkraćem trajanju od 45 dana. U divljih svinja bolest je vrlo teško iskorijeniti.

Građani se pozivaju da se za sva pitanja obrate u Upravu za veterinarstvo i sigurnost hrane na e-mail adresu: veterinarstvo@mps.hr ili na broj telefona 01/6443-540, odnosno da se obrate u najbližu veterinarsku organizaciju, a posjednici svinja i lovci da svako uginuće i pojavu znakova bolesti u svinja odmah prijave veterinaru.

Informacije o kliničkoj i patoanatomskoj slici dostupne su na službenoj web stranici Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here