SUMNJA NA AFRIČKU KUGU BiH zabranila uvoz svinja i svinjskog mesa iz Srbije

Dosad "uklonjeno" 114 životinja

328

Vlasti Bosne i Hercegovine od danas su privremeno zabranile uvoz domaćih i divljih svinja iz Republike Srbije, kao i prerađevina nastalih od toga mesa, radi sumnje u pojavu afričke svinjske kuge, javlja Hina.

Kako su izvijestili iz Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine, ova institucija izdala je naputak “o privremenoj zabrani uvoza određenih pošiljki zbog sprječavanja unosa u Bosnu i Hercegovinu afričke svinjske kuge iz Republike Srbije” nakon što su se u ovoj državi na više područja pojavili sumnjivi slučajevi.

Zabrana uvoza mesa iz Srbije bit će na snazi do službene potvrde od nadležnih tijela Republike Srbije o prestanku sumnje na pojavu afričke svinjske kuge.

VEZANE VIJESTI
U jeku "koronakrize" Srbe brine frizura epidemiologinje

Svjetska organizacija za zaštitu zdravlja životinja u ponedjeljak je stavila Srbiju na popis država u kojima je zabilježena sumnja na afričku kugu, opasnu bolest od koje ugibaju sve zaražene životinje, prenosi Hina. Cjepiva protiv kuge nema.

Afrička svinjska kuga (ASK) potvrđena je u Slovačkoj krajem srpnja

Bolest se pojavila i na granici s Mađarskom u dva manja uzgoja domaćih svinja. ASK se nezaustavljivo širi od 2014., a u posljednjih godinu dana se osim na području Europske unije proširila i na Aziju.

VEZANE VIJESTI
Dan neovisnosti BiH obilježen i u Petrinji

Svjedočimo jednoj od najvećih svjetskih epidemija zaraznih bolesti životinja. ASK je kontagiozna virusna zarazna bolest isključivo domaćih i divljih svinja, koja se manifestira u obliku hemoragijske groznice, a smrtnost može doseći i 100%. Bolest nije opasna za ljude i druge životinje.

Uzročnik bolesti je DNA virus s ovojnicom koji spada u rod Asfivirusa iz porodice Asfarviridae.

Učinkovito cjepivo protiv ASK do danas nije razvijeno

ASK se iskorjenjuje u uzgojima domaćih svinja usmrćivanjem svinja na zaraženom gospodarstvu, a u krugu od 3 i 10 km oko zaraženog gospodarstva uspostavljaju se vrlo rigorozne mjere poput zabrane prometa u najkraćem trajanju od 45 dana. U divljih svinja bolest je vrlo teško iskorijeniti.

VEZANE VIJESTI
Hrvatskoj prijeti afrička svinjska kuga, donosimo mjere prevencije

Građani se pozivaju da se za sva pitanja obrate u Upravu za veterinarstvo i sigurnost hrane na e-mail adresu: veterinarstvo@mps.hr ili na broj telefona 01/6443-540, odnosno da se obrate u najbližu veterinarsku organizaciju, a posjednici svinja i lovci da svako uginuće i pojavu znakova bolesti u svinja odmah prijave veterinaru.

Informacije o kliničkoj i patoanatomskoj slici dostupne su na službenoj web stranici Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here