Supružnici Cetinski s dvoje poreznih inspektora optuženi zbog korupcije

306

Uskok je nakon jednogodišnje istrage podigao optužnicu protiv Mirka i Vinke Cetinski te dvoje riječkih poreznih inspektora koji su im, po tvrdnjama tužiteljstva, na temelju nevjerodostojne i krivotvorene dokumentacije kao zakonite prihode priznali imovinu od gotovo 25 milijuna kuna u raznim stranim valutama.

Poreznici Mirjana Grijak i Silvo Jelenčić, zajedno sa supružnicima Cetinski, optuženi su pred riječkim Županijskim sudom za zlouporabe položaja i ovlasti, poticanje na ta nedjela te krivotvorenje isprave, izvijestio je Uskok na svojoj internetskoj stranici navodeći samo inicijale optuženika.

Uskok tvrdi da su porezni inspektori od 29. kolovoza 2011. do 12. srpnja 2013. u Rijeci i Rovinju, na traženje supružnika Cetinski “tijekom nadzora koje su bili dužni provesti sukladno Zakonu o porezu na dohodak, prihvatili neistinite izjave te nevjerodostojne i krivotvorene isprave o zakonitosti stjecanja imovine i izvorima prihoda” koje su im Mirko i Vinka Cetinski tijekom nadzora predavali.

Sukladno prethodnom dogovoru okrivljeni porezni inspektori su, ne provjeravajući vjerodostojnosti izjava i isprava, “nevjerodostojnu i krivotvorenu dokumentaciju prihvatili kako bi prikazali da su izvori za imovinu” Cetinskih dokazani i da “ne postoji razlika između vrijednosti imovine i dokazane visine sredstava za njezino stjecanje”, kažu u tužiteljstvu.

Dodaju da su na taj način “na temelju oporuka, darovnice i potvrda”, kao zakonite prihode Mirka i Vinke Cetinski “prihvatili iznose od ukupno 2.230.000 eura, 1.055.000 USD i 460.000 DEM”, stoji u Uskokovu priopćenju.

Nekad poznati pjevač Mirko Cetinski i njegova supruga Vinka, bivša zamjenica ministra turizma, zbog ovog su slučaja uhićeni krajem srpnja prošle godine, a ranije su se suočili s optužbama da su poduzetnika Danka Končara prijevarom, kupujući za njega nekretnine u Istri, oštetili za oko 150 milijuna kuna.

Nakon što je 30. srpnja prošle godine ispitan u Uskoku Mirko Cetinski je novinarima izjavio da ga se “po 17. put pita jedno te isto” te da on isto odgovara, tvrdeći da u ovom slučaju “nema apsolutno ničega”. Istarskog državnog odvjetnika Edija Putignu pritom je prozvao je da si na imenima Cetinskih želi stvoriti popularnost.

Par dana kasnije njegova je supruga poslala priopćenje u kojemu kaže da o optužbama što joj se stavljaju na teret dovoljno govori činjenica da im sudac istrage nije odredio istražni zatvor, iako je Uskok to tražio.

Izvor: Hina

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime