Sutra se obilježava Dan logoraša, Dana logora Knin i prve razmijene logoraša Tepljuh

71

Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora podružnica Sisačko-moslavačke županije poziva sve zainteresirane na obilježavanje Dana logoraša, Dana razmijene logoraša Tepljuh i Dana logora Knin koje će se održati u utorak, 13. kolovoza u Kninu s početkom u 10 sati ispred ploče logora Stara bolnica.

U Kninu su u vrijeme Hrvatskog domovinskog rata funkcionirala četiri logora: Stara bolnica, Kula, Vojarna i logor Golubić, uz više manjih logora.

Kroz ove logore prošlo je više tisuća logoraša, koji su u njima bili zatvoreni bez higijenskih i drugih uvjeta za život, gladni, žedni, na hladnoći i vrućini, uz stalna fizička i psihička mučenja, ispitivanja i tučenja, a često i silovanja, gdje je batinama ubijeno više desetaka logoraša, kao i više stotina civila koji nisu dovođeni u logore.

Zbog nemilog događaja razbijanja Spomen ploče naše razmijene u Tepljuhu glavni događaj s kratkim obraćanjem održat će se ispred razbijene Spoman ploče.

Nakon održanog protokola sudionici s područja Sisačko-moslavačke županije imat će priliku okupati se par sati u moru kod Šibenika.

Organiziran je prijevoz s dva autobusa od kojih jedan kreće ispred Interšpara u 4,30 sati, staje u gradu kod autobusne (ispred Loyda) i dalje na usputnim stanicama Siska i Petrinje, a drugi kreće i Prekope u 5,00 sati preko Gline za Knin.

Polaznici koji su u mogućnosti mogu donirati po 50 kn za pokriće dijela troškova poslijepodnevnog druženja s večerom, a evidentiramo kao uplatu članarine.

VEZANE VIJESTI
Brojna izaslanstva na čelu s Predsjednicom obišla mjesto predaje tzv. 21. kordunskog korpusa

SRAMOTNI UDAR NA HRVATSKU

“Dana 31. srpnja 2019. godine dogodio se još jedan u nizu incidenata kojim se blati Domovinski rat i Republika Hrvatska. Ovaj puta to je bestijalni čin razbijanja Spomen ploče u Tepljuhu između Knina i Drniša, gdje je izvršena razmjena pedesetak zarobljenika.

Ovaj put su udarili na logoraše Srpskih koncentracijskih logora, na ljude koji su svakodnevno bili izloženi mučenju, batinama, gladi, žeđi i ostalim fizičkim i psihičkim torturama.

Ako se sjećate kako je počeo Domovinski rat, vidjet ćete isti scenarij napada na neovinsnost i suverenitet RH. TZV. Balvan revolucija, razbijanje spomenika i ploča sa Hrvatskim predznakom, četnikovanje, zastrašivanje i ostale radnje koje su dovele do neslućenih žrtava i razaranja tada nam mlade Države.

Naša zabrinutost tim je veća što vrijeme ovog divljačkog čina nije slučajno odabrano. Razbijanje ove ploče je napad na vrijednosti Domovinskog rata i to uoči Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti kao i dana Hrvatskih Branitelja.

Prilikom slučaja u Vukovaru, kada su razbijene ćirilične ploče, svi programi HRV-a bar pola informativnog sadržaja posvetili su tome događaju, dok za ovaj slučaj razbijanja 31. srpnja 2019. godine samo informacija. Nismo čuli osude zvaničnika, predstavnika Sabora, Ureda predsjednice, niti Vlade. Žalosno, ali istinito.

VEZANE VIJESTI
FOTO/VIDEO Održano središnje obilježavanje Dana sjećanja u Petrinji

Još je tragičnije što Hrvatska niti nakon 24 godine nakon završetka rata, nije riješila pitanje nestalih, zatočenih i ubijenih civila i branitelja u Domovinskom osloboditeljskom ratu.

Svi pokušaji da se to riješi padali su u vodu. Pružali smo Srbiji ruku pomirenja, ponižavali se, molili, ali ništa.

Izgleda da kod nekih još postoji tzv. SAO Krajina i da nikad nije prihvatila RH kao svoju Domovinu, nevezano uz ovaj slučaj iz Tepljuha.

HDLSKL SMŽ još više izražava zabrinutost apatijom vladajućih za budućnost Republike Hrvatske, jer ako nakon ovog bezumnog čina nema hitne osude, što slijedi.

Doviđenja, do novog incidenta, koji će se neminovno dogoditi, jedino ne znamo gdje i kada.

Uoči obilježavanja slavne oslobodilačke akcije Oluja, koja se treba obilježiti, u Kninu, Benkovcu i drugim mjestima, sjedištu pobunjenika i agresije protiv Republike Hrvatske i njenih građana pobjeđena skupina ili pojedinci crtaju i pišu latinične i ćirilične poruke, četiri C ili S, “Ovo je Srbija”, “Ovo je krajina” i pjesmu koju smo morali pjevati u logorima prilikom njihovih mučenja “Oj ustaše neka neka duboka vas jama čeka”, koja asocira na mnoge jame, u koje su bacani hrvatski vojnici i civili završetkom rata 1945.

Zbog nekorektnog pristupa i poštivanja hrvatskih branitelja, svih stradalnika, logoraša, obitelji stradalih, poginulih i nestalih branitelja i civila Hrvatskog domovinskog osloboditeljskog rata, te lošeg vođenja Hrvatske države od strane vladajućih koalicija i njihovih partnera, osnovali smo političku stranu “Moja voljena Hrvatska”, s ciljem ispravaka postojeće nepravde, prema svim stradalnicima i cijelokupnom stanovništvu domovinske i iseljene Hrvatske.

VEZANE VIJESTI
Posađeni čempresi pokraj "Skele spasa"

Ovo mjesto posjećivali smo svake godine od postavljanja spomen ploče.

Mi logoraši ovim činom i činom molitve ispred ploče nikome nismo činili nikakvo zlo niti u primisli, a naročito ne našim građanima srpske nacionalnosti koji vole Hrvatsku državu i za nju su se borili zajedno s nama protiv agresora.

U kulturnom svijetu, donose se moralni i pošteni zakoni, a kod nas sa što većim kaznama za sirotinju i male ljude, dok zločinci i kriminalci slobodno šeću i provociraju žrtve.

Smatramo da treba djelovati preventivno i spriječiti daljnje blaćenje Hrvatske države, njezinih građana, branitelja, logoraša i svih ostalih kojima je Hrvatska u SRCU.”

U nastavku pogledajte program obilježavanja koji se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske:

10 sati – paljenje svijeća ispred Spomen ploče logora STARA BOLNICA KNIN

10,30 – polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu.

11,15 – paljenje svijeća ispred Spomen obilježja Prve razmijene logoraša u Tepljuhu, prema Drnišu, s obraćanjem nazočnih sudionicima.

12,30 – prigodni domjenak s druženjem u Vatrogasnom domu Oklaj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here