Sutra veći odaziv birača

198

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin očekuje da će se u drugom krugu predsjedničkih izbora na glasovanje odazvati veći broj glasača nego u prvom, kada je glasovalo njih 47 posto, s obzirom da je za drugi krug izbora registrirano oko 20.000 birača više.
Usporedimo li odaziv sa prošlim predsjedničkim izborima 2009., tada je odaziv u drugom krugu bio veći za oko pet posto, a izašlo je gotovo 280.000 birača više nego u prvom krugu. U drugom krugu ovih izbora vjerojatno će vremenski uvjeti biti povoljniji (no u prvom krugu) i za očekivati je i veći odaziv, izjavio je Hrvatin u subotu u Dnevniku HTV-a.
Napomenuo je kako uoči drugog kruga izbora bilo kršenja izborne šutnje, najčešće putem slanja sms-ova, e-mailova i dostavom promidžbenog materijala u poštanske sandučiće građana te da DIP u vezi s tim poduzima određene radnje.
“Pred prvi krug izbora upozorio sam da se nalazimo u elektronskom dobu kada je to počela biti moda. Ukazali smo da je to nedopušteno i zatražili da se s tim odmah prestane. Poduzimamo određene radnje kako bi se utvrdilo s kojih brojeva telefona ili drugih uređaja dolaze takve poruke”, rekao je predsjednik DIP-a.
Na pitanje mogu li i kako na biračkim mjestima u inozemstvu glasovati oni koji se do danas nisu registrirali, Hrvatin je odgovorio kako “svi oni koji imaju prebivalište izvan Hrvatske, a nisu se aktivno registrirali u hrvatskom veleposlanstvu odnosno generalnom konzulatu gdje su biračka mjesta otvorena, moći će zatražiti promjenu svog glasačkog prava i dobiti potvrdu s kojom će otići na biračko mjesto i glasovati. Međutim, oni koji nemaju prebivalište u inozemstvu već u Hrvatskoj, iako faktički žive inozemstvu, neće moći iskoristiti tu mogućnosti”, pojasnio je.
Kad je riječ mogućnostima glasovanja u BiH u slučaju gužvi na izbornim mjestima, Hrvatin je rekao kako će svoje biračko pravo moći iskoristiti svi koji se nađu na biračkom mjestu u 19 sati.
“Imamo pripremljene protokole za takav način glasovanja. Svi koji se u 19,00 sati nađu na biračkom mjestu čekajući na glasovanje, moći će dovršiti glasovanje, a oni koji dođu nakon 19 sati, neće moći glasovati”, rekao je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime