Članovi udruge Kolibrići prozvali su HZZO za donošenje diskriminirajuće odluke u kojoj navode da stariji od 18 godina i djeca na respiratoru nemaju pravo na lijek. Iz udruge Kolibrić su se oglasili nakon što su ustvrdili da lijek protiv spinalne mišične atrofije Spinraza koji je nedavno uvršten na listu, prima samo četvero djece.
Iz Ministarstva zdravstva u priopćenju navode kako u Hrvatskoj od spinalne mišične atrofije boluje pedesetak
maloljetnika. Liječenje tim lijekom započelo je kod petero djece, a trenutno ih se devetnaestero naručuje za terapiju Spinrazom. Lijek je u travnju ove godine uvršten na Osnovnu listu lijekova HZZO-a te se lijek stavlja na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja nakon sastanka predsjednika Vlade Andreja Plenkovića s Christiphom Franzom, predsjednikom F. Hoffmanom – La Roche ltd. u siječnju ove godine.
U priopćenju dodaju također kako će oboljeli i koji nisu zadovoljili kriterije ove kliničke studije, dobiti lijek.
U Hrvatskoj je petnaestero oboljelih od spinalne mišične atrofije na respiratoru, uključivši i bolesnike starije od 18 godina, ali za tu kategoriju neizlječivih bolesnika niti jedan proizvođač lijekova do danas ne indicira primjenu terapije.
Sva djeca oboljela od spinalne mišične atrofije koja nisu na respiratoru dobit će lijek Spinrazu ili će biti obuhvaćena kliničkom studijom, navode iz Ministarstva zdravstva.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here