Sve bolja Petrinjska kobasijada

Na Pigiku održana 13. Petrinjska kobasijada

Na Pigiku je održana Petrinjska kobasijada, 13. po redu. Sve bogatiji program iz godine u godinu započeo je nastupima najmlađih Petrinjaca te svečanim otvorenjem. Kobasijadu je otvorio te posjetiteljima pripremao i posluživao Petrinjski doručak gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović, koji je podsjetio da Petrinja ima dugačku gastronomsku povijest: „Znamo da je Petrinja bila i ostala grad kobasica, grad koji je bio prva tvornica hrvatske salame i grad koji je živio od kulinarstva. Kad pogledamo danas da smo na Pigiku u jednom prekrasnom ambijentu, a najveći nam ambijent daju ljudi, ljudi koji su danas došli ovdje, to su Petrinjke i Petrinjci koji se sjećaju što znači biti petrinjska Izložba gastronomije i kulinarstva. Svjesni smo da nikada više neće biti kao što je nekada bilo. Svjesni smo da smo imali svoju industriju u kojoj je radilo 5.700 ljudi i svjesni smo da sada radi 10 puta manje. Međutim, danas se treba zahvaliti svim OPG-ima, svim ljudima koji su došli danas ovdje i koji su pokazali tradicionalne vrijednosti koje imamo da ih baštinimo.“

Dumbović je podsjetio da je Petrinjska kobasijada natjecateljskog karaktera: „Neka ovo natjecanje bude poruka svima da se više angažiramo, da ne zaboravimo od čega smo živjeli i stvarali novu vrijednost i ta nova vrijednost nas je napravila ljudima da imamo ne samo ljude nego i grad s onim tradicionalnim vrijednostima koje ne smijemo ispustiti. Gledajući da na natjecanju imamo i pobjednike te čestitam svima koji su pobijedili. Mislim da je više važno da kroz aktivnost, baštinu i kulturu, kroz naše kudove prikazujemo okupljanje. Kada je natjecanje u pitanju, neka pobijedi bolji, ali cilj je biti skupa danas ovdje i pokazati da smo zajedno.“

Ovo je domaća proizvodnja, ovo je petrinjski brend, sve ostalo što se jede u Hrvatskoj bojim se da je jedno veliko smeće, zaključio je Dumbović. Privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i imovine Grada Petrinje Ante Marić pohvalio se brojem prijavljenih natjecatelja: „Ove godine je broj respektabilan, 84 uzorka su predana. Imamo također pojačanu komisiju s profesrima, a to su uglavnom doktori znanosti osima sa zagrebačkog i s osječkog fakulteta. Komentari ocjenjivača nakon ocjenjivanja su bili izvrsni i ja sam osobno zadovoljan. Ove godine smo povećali nagradni fond i to je jedan od faktora da imamo ovoliki broj uzoraka.“

Od iduće godine bit će i ponuda kobasica, potvrdio je Marić.

Direktorica Poslovnih zona Petrinja Jasmina Robinić predstavila je petrinjsku Zelenu kuću: „Ovdje smo da na jednom mjestu pokažemo bogatstvo Petrinje i okolice. Mnoštvo je ovdje proizvoda i svi su domaći proizvodi, a neki i sa ekološkim certifikatima. Ljudi se trude, idu na osamljenija mjesta kako bi svoje proizvode uzgojili na ekološki zdrav način.“

Ono što je najvažnije, ljudi zastanu, interesiraju se i kupuju, zaključila je Robinić. Davor Jelicić predstavio je proizvode Braniteljske zadruge Arka naša iz Zagreba: „Bio sam na doručku, i to dva puta. Odličan je i svaka pohvala jajima, kobasicama i mladom luku, sve je sjajno. Jako mi je ovdje lijepo, vidim da je zanimljiv sadržaj i bogat program. Vidim da ima puno izlagača i nadam se da ćemo svi biti zadovoljni.“

Veliki broj izlagača, preko 80 uzoraka kobasica, cjelodnevni program i lijepo vrijeme… Petrinjska kobasijada svake je godine sve bolja i privlačnija, a to je dokaz da će dogodine biti još bolja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here