Sve više zemalja uvodi 4. dozu za starije i teško bolesne

272
Foto: HZJZ

Nakon Izraela, sve više zemalja krenulo je s četvrtom dozom cjepiva protiv covida-19 za stariju populaciju, piše Večernji list.

U SAD je ovoga tjedna odobrena četvrta doza Pfizer/BioNTechova cjepiva protiv covida-19 za starije od 50 godina, i to najmanje četiri mjeseca nakon treće doze. Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) istovremeno je to cjepivo odobrila i za visokorizičnu skupinu imunokompromitirane djece starije od 12 godina.

Njemačka koju je snažno pogodio val omikrona traži od Europske unije da hitno preporuči četvrtu dozu starijima od 60, pozivajući se na izraelske pokazatelje. Njemačko povjerenstvo za cjepiva još je početkom veljače preporučila četvrto cjepivo za starije od 70 godina, imunokompromitirane i zdravstvene radnike.

Izraelsko istraživanje, naime, pokazalo je da su stariji od 60 koji su cijepljeni četvrti put čak triput otporniji na teže oblike obolijevanja od koronavirusa od osoba iste dobne skupine koje su primile tri doze. Izraelci su također utvrdili da je četvrta doza primatelje starije od 60 učinila dvostruko otpornijima na infekciju u odnosu na tri doze. Izrael je još u siječnju počeo s četvrtim cijepljenjem starijih od 60.

I Francuska se odlučila ponuditi četvrtu dozu starijima od 80 godina koji su docjepnu dozu primili prije više od tri mjeseca. Slične su preporuke u Danskoj, Švedskoj, Italiji, Španjolskoj, Grčkoj, Poljskoj… Kod mlađih od 60 to zasad nije opcija.

U Hrvatskoj se ovo pitanje razmatra. Stručnjaci prije preporuke moraju imati utemeljenje za nju u znanstvenim dokazima, pa kada izraelska iskustva budu zavedena u stručnoj literaturi, bit će to neki relevantni temelj na koji se mogu pozvati. Osim toga, Hrvatska nije imala jednaku situaciju s omikronom kao neke europske zemlje gdje se taj soj razmahao nakon što su olabavili vrlo restriktivne mjere, piše novinarka Večernjeg lista Romana Kovačević Barišić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime