Svečana dodjela Zahvalnica povodom priznavanja ”Banijske šare”

Dana 12.12.2018. u Korablji Tišinić održana je svečana dodjela Zahvalnica i Odluka o sufinanciranju uzgajivačima i stručnjacima koji su doprinijeli realizaciji projekta priznavanja autohtone pasmine svinja ''Banijska šara''

884

Danas u podne je u Korablji Tišinić održana svečana dodjela Zahvalnica i Odluka o sufinanciranju uzgajivačima i stručnjacima koji su doprinijeli realizaciji projekta priznavanja autohtone pasmine svinja ”Banijska šara”. Nešto više o samoj svečanosti rekao je privremeni pročelnik upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i imovinu, Ante Marić.

”Osim uzgajivača, danas je gradonačelnik dodijelio zahvalnice i stručnom timu profesora koji su vodili sam projekt revitalizacije Banijske šare svinje, odnosno priznavanja 3. autohtone pasmine. Danas je taj jedan mali, svečani čin zahvale sudionicima u projektu i isto tako tom prilikom, gradonačelnik je donio odluke o sufinanciranju uzgoja matičnih grla Banijske šare svinje od strane grada uzgajivačima. Svaki uzgajivač je po matičnom grlu dobio 700 kuna. Najveći uzgajivač je ujedno i predsjednik udruge. On ima oko 25 matičnih grla, a ovi manji prema dolje, neki samo po jedno grlo.”

Marić je iznio i detalje o broju uzgajivača i grla Banijske šare svinje.

”Ukupno u udruzi uzgajivača koja okuplja sve uzgajivače ima 26 članova, sa tendencijom rasta. Na području grada Petrinje je 9 uzgajivača. Ukupan broj grla Banijske šare svinje je negdje preko 550, a moram podsjetiti da prije 5 ili 6 godina, kada smo krenuli od samih početaka, to je bilo svega 5 do 8 grla.”

Privremeni pročelnik Marić također je pojasnio koji su i na koji način će se brendirati tradicionalni proizvodi Banijske šare svinje, te kako će se u projekt uključiti grad Petrinja.

”Grad će se uključiti sa svojim mjerama potpore tom brendiranju malih proizvođača. Tako smo i u proračunu za 2019. godinu osigurali sredstva za brendiranje i certificiranje, a evo čuli smo i gradonačelnika u njegovoj izjavi gdje je rekao da će dati bezrezervnu podršku i malim projektima ruralnog razvoja. Nama prvenstveno treba jedna mala klaonica koja će biti specijalizirana za svinje i mala prerada suhomesnatih proizvoda.”

Svečanosti je nazočio i gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović koji je uz zahvalu poslao i blagdansku poruku sreće i optimizma.

”Svima vama koji ste ovdje, od struke, od pročelnika Ante Marića, dali ste jedan ogroman doprinos. I možda u ovom trenutku ne izgleda da je to nešto, međutim, imati treću pasminu je velika stvar. Zato se evo zahvaljujem, a u ovim danima adventa, nade i svega onoga što bi trebali imati ne samo kao ljudi, nego na kraju krajeva i kao jedna velika obitelj, kroz Božić i novu godinu, neka nam se ispune sve želje i da budemo zadovoljniji sa svojim radom, ali i sa svime skupa što jedni od drugih očekujemo.”

Poručio je gradonačelnik grada Petrinje, Darinko Dumbović.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime