Svečana sjednica povodom Dana općine Sunja

U povodu Dana općine u 18. 30 sati bi će održan i obred posvećenja crkve sv. Marije Magdalene

414

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća 22. srpnja je obilježen Dan općine Sunja i blagdan njihove nebeske zaštitnice sv. Marije Magdalene.

Općina Sunja broji više od pet tisuća stanovnika i obuhvaća 40 naselja. Područje je to gdje je bila prva crta bojišnice u Domovinskom ratu pa je Sunja simbol obrane, no rat je ostavio posljedice. Devastirano je gospodarstvo i velik broj ljudi je raseljen. Danas su osnovne grane proizvodnje poljoprivreda i stočarstvo, a najveći je problem nedostatak gospodarskih subjekata. Govoreći o realiziranim projektima, načelnik Općine Sunja Grga Dragičević istaknuo je kako su, kao i svaka općinska vlast, ambiciozni i imaju velike planove, no ograničavaju ih proračunska sredstva pa stoga traže i druge načine financiranja. Ipak, izrazio je zadovoljstvo ostvarenim unazad godinu dana.

 „Završili smo reciklažno dvorište vrijedno osam milijuna kuna, u ponedjeljak smo dobili uporabnu dozvolu i uskoro ćemo ga otvoriti. Pri kraju je izgradnja mrtvačnice vrijedna oko 3,5 milijuna kuna.  Radili smo na uređenju poljskih putova, navezli smo ih s 40 tisuća kubičnih metara materijala kako bi naši poljoprivrednici imali što bolju prometnu komunikaciju sa svojim parcelama. Radilo se i na obnovi vodovodnih mreža, na izradi dokumentacije za vodovodnu mrežu u naseljima Strmen, Crkveni i Ivanjski Bok. To namjeravamo aplicirati na EU fondove. Zadovoljni smo što je obnovljena pruga od Sunje do Sisak Capraga čime je poboljšana komunikacija i od Sunje prema Zagrebu, a u najavi je i relacija od Sunje prema Novskoj“.

Dragičević je dodao kako imaju puno planova i prostora za napredak, ali kako su svjesni i problema. Poručio je da će nastaviti raditi za dobrobit čitavog sunjskog kraja jer im je cilj zadržati mlade na ovom području, a da bi u tome uspjeli, moraju osigurati dobre uvjete za život i rad.

Suradnja Općine Sunja i Sisačko – moslavačke županije je jako dobra, složili su se općinski načelnik i župan Ivo Žinić koji je nazočio svečanoj sjednici u povodu Dana Općine Sunja.  Stanovnicima Sunje uputio je prigodnu čestitku pritom podsjetivši kako je Sunja iznimno važna za županiju, ali i za Hrvatsku jer je ostavila značajan trag u Domovinskom ratu i dala velik obol u obrani zemlje te kako zaslužuje pažnju svih razina. Pritom je podsjetio kako je često uspoređuju s Vukovarom nazivajući je malim Vukovarom.

„Veliki Vukovar je dobio sve. Mali Vukovar – Sunja i ovo područje nažalost nije vrednovano na isti način. Možda su oni koji su glasniji i dobili više. Mi nastojimo, sukladno svojim mogućnostima, napraviti određene stvari. U prošloj je godini zajedničkim radom napravljeno zaista puno. Suradnjom Općine i Županije napravljeno je dosta na infrastrukturi. Obnovili smo prometnica za gotovo tri milijuna kuna. Jedan od najvećih projekata je energetska obnova Osnovne škole Sunja u vrijednosti od gotovo četiri milijuna i 700 tisuća kuna. Promijenjena je vanjska ovojnica, stolarija, grijanje je prebačeno na pelete, postavljeni su solarni kolektori za grijanje vode… Sve su to stvari kojima nastojimo stvoriti kvalitetnije uvjete u ovom području. Ovo je poljoprivredni kraj. Prošle smo godine zajedno s Ministarstvom poljoprivrede ovdje organizirali veliku manifestaciju,  državno natjecanje u oranju. U to su također uložena značajna sredstva, Županija je izdvojila 200 tisuća kuna za njenu organizaciju“.   

Dodajmo kako će u povodu Dana općine u 18. 30 sati biti održan i obred posvećenja crkve sv. Marije Magdalene koja je nedavno obnovljena te će biti služena i Sveta misa koju će predvoditi sisački biskup Vlado Košić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime