Svečanim spraviščem Plemenita opčina turopoljska obilježila 30 godina od ponovnog osnutka

Tradicija se nastavlja

260

Plemenita opčina Turopoljska je u srijedu, 7. srpnja Velikoj Gorici svečanim spraviščem proslavila 30. godišnjicu ponovnog osnutka. Nakon stoljetne brige za ukupan razvitak Turopolja ukinuta je 1947. godine te obnovljena kao udruga građana 7. srpnja 1991. godine.

Plemenita opčina Turopoljska je starovjekovna rodovska župa, koja svoje korijene vuče iz 13. Stoljeća, istaknuo je župan Plemenite opčine Turopoljske Juraj pl. Odrčić: “Nažalost, 1947. je zabranjen njezin rad i nacionalizirana je sva njezina imovina. Obnovljena je s ciljem ponovne uspostave zemljišne zajednice kako bi njezini ovlaštenici, odnosno domicilno stanovništvo Turopolja povratilo svoju zemlju. U fokusu rada je promocija Turopolja i osnaživanje turopoljskog identiteta kroz brojne manifestacije i programe, a Opčina je nadležna uzgojna organizacija za turopoljsku svinju, autohtonu pasminu.”

Udruga danas ima oko 400 članova, a njezin je rad povijesno podijeljen kroz četiri podopćine i 22 sučije, zaključio je Odrčić.

U ime Zagrebačke županije spravišču je nazočio zamjenik župana Ervin Kolarec.

„Ponosni smo na vas što promičete kulturnu baštinu i radite na promociji kako najvećega grada u Zagrebačkoj županiji, tako i županije u cjelini. Zagrebačka županija i župan Stjepan Kožić u kontinuitetu pružaju podršku, stoga će i dalje poticati sve dobre programe i projekte.“.

Plemenitašima se obratio i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak:

“Plemenita opčina Turopoljska je dio hrvatske tradicije, ali i dio poljoprivredne povijesti i tradicije.  Projekt očuvanja turopoljske svinje je ujedno i simbol očuvanja lokalne tradicije.”

Svečanom spravišču nazočili su direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović te saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Velike Gorice Krešimir Ačkar koji je zahvalio plemenitašima što čvrsto stoje na braniku tradicije i povijesti.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime