Svečano otvoren Romski memorijalni centar Uštica

Obilježen Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu – Samudaripen

58

Na romskom groblju u Uštici pokraj Jasenovca 2. kolovoza obilježen je Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu.

U sklopu obilježavanja svečano je otvoren i Romski memorijalni centar Uštica, cvijećem i svijećama odana je počast romskim žrtvama te je održana komemoracija na kojoj su pročitana imena Romkinja i Roma ubijenih i pokopanih u Uštici. Zajedničku molitvu predvodili su paroh Dragan Antonić, vlč. Pejo Oršolić te Alem efendija Crnkić.

Obilježavanjem Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu – Samudaripen odana je počast romskim žrtvama logora u Uštici. Romski memorijalni centar Uštica jedna je  od lokacija na kojoj su ubijane romske žrtve deportirane u koncentracijski logor Jasenovac. U sklopu Memorijalnog centra nalazi se  romsko groblje s 21 masovnom grobnicom.

U znak sjećanja i kao zalog budućnosti, međusobnog razumijevanja i svekolikog napretka našeg društva, javnosti predstavljamo Romski memorijalni centar Uštica, istaknuo je saborski zastupnik Veljko Kajtazi. Izrazio je nadu kako će Centar postati mjesto okupljanja, a ne mjesto prijepora.

„Ovaj Centar smo izgradili za manje od godinu dana. Izgradili smo ga uz podršku Grada Zagreba, Vlade RH te niz gradova, općina i pojedinaca koji su nam dali podršku za ovaj projekt te zajedno s nama poslali poruku da romske žrtve nisu zaboravljene. Time polako, ali sigurno mijenjamo činjenicu da je stradanje Roma relikt prošlosti koji se spominje samo na marginama. Izgradnjom ovog Centra , dosadašnju šutnju institucija zamjenjujemo jasnom porukom kojom se romskoj zajednici vraća dio oduzetog dostojanstva. Projekt je najvećim dijelom financirala Vlada RH i premijer Plenković koji je shvatio njegovu važnost. Ubijanje, ponižavanje, iživljavanje, varanje, teror, sustav organiziranosti, laži, legalizacija zločina, pljačka, genocid su samo neke od riječi kojima ne možemo dovoljno dočarati ono što se na ovome prostoru događalo, a još manje posljedice i transgeneracijsku bojazan i nepovjerenje koje Romi i do danas osjećaju i koji su sigurno jedan od uzroka socijalne isključenosti Roma. Ovo je zato iznimno važna poruka institucija prema Romima i siguran sam, da će ovaj projekt biti temelj za rješavanje i brojnih drugih problema koje do danas nismo uspjeli riješiti“, kazao je Kajtazi.

Na obilježavanju u Uštici nazočio je i sisačko – moslavački župan Ivo Žinić.

„Nakon 78 godina doživjeli smo otvaranje Romskog memorijalnog centra Uštica. Ovo je dokaz da moderna hrvatska država vodi brigu o svim svojim stanovnicima, svim nacionalnim manjinama. Romi više nisu diskriminirani. Danas moderna hrvatska država kojoj su temelji Domovinski rat  i ovaj današnji dan dokazuju da ovdje svi mogu živjeti, svi koji vole i poštuju hrvatsku državu. Čestitam prije svega saborskom zastupniku Veljku Kajtaziju koji je imao snage, ali naravno bez pomoći Vlade i mnogih donatora ne bismo danas imali ovako uređeno ovo spomen područje“, ustvrdio je Žinić te izrazio uvjerenje da se jedan takav zločin, koji se dogodio na ovom mjestu, više nikada neće dogoditi nigdje u Hrvatskoj niti u svijetu. Za kraj je poručio kako ove žrtve nikad neće biti zaboravljene jer sada imaju i trajni spomen.

Dodajmo kako su u glazbenom dijelu programa nastupili članovi Europskog orkestra za mir. Više od 30 vrhunskih glazbenika, čija je misija širenje poruka mira, bratstva, povezanosti među europskim narodima te borbe protiv diskriminacije, održat će i koncert na zagrebačkom Zrinjevcu.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here