Svetom misom i odavanjem počasti kod “Suze” započelo obilježavanje Dana grada Gline

Program obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja, predaje 21. korpusa neprijateljske vojske i Dana Grada Gline započeo je svetom misom u župnoj crkvi Svetog Ivana Nepomuka u Glini.

Misu je predvodio vlč. Ivica Mađer, glinski župnik.

Misnom slavlju nazočile su obitelji poginulih hrvatskih branitelja, predstavnici braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, političkih stranaka, izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije na čelu sa županom Ivom Žinićem, izaslanstvo Grada Gline na čelu s gradonačelnikom Stjepanom Kostanjevićem i predsjednikom Gradskog vijeća Željkom Šešerinom.

Nakon svete mise uslijedilo je polaganje vijenaca ispred spomen obilježja hrvatskih branitelja i stradalnika u Domovinskom ratu “Suza”, koji je podignut u znak sjećanja na 392 hrvatska branitelja i civila s glinskog područja, poginula u Domovinskom ratu od 1991. do 1995. godine.

Zajednički vijenac položili su i svijeću zapalili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, ujedno i saborski zastupnik Ivan Celjak, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, župan Ivo Žinić te izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja Tome Medveda, pomoćnik ministra Dinko Tandara. Također, vijenac su položili i svijeću zapalili izaslanik Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Hrvatske vojske brigadir Predrag Krapljan te izaslanstvo Grada na čelu s gradonačelnikom Stjepanom Kostanjevićem i predsjednikom Gradskog vijeća Grada Gline Željkom Šešerinom.

Zajedničku molitvu za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata  predvodio je velečasni Ivica Mađer, a kojem se pridružio i arhiepiskop Hrvatske pravoslavne crkve Aleksandar Ivanov koji je molio za ukrajinskog državljanina, dragovoljca Domovinskog rata pravoslavne vjeroispovijesti, čije je ime također uklesano na spomeniku “Suza”.

Po završetku odavanja počasti kod spomenika “Suza”, uslijedit će obilježavanje pobjede OS RH u Domovinskom ratu i predaje 21. korpusa neprijateljske vojske kod tenka u Gornjem Viduševcu.

Uslijedit će potom Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Gline u Hrvatskom domu, u kojem će se održati i cjelodnevna izložba fotografija iz Domovinskog rata.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here