Švicarska pomaže Petrinji – projekt „Razminiranje i društveno-gospodarska integracija“

788

Petrinju su danas posjetili predstavnici Švicarske agencije za razvoj i suradnju, Državnog tajništva za gospodarstvo, veleposlanstva Švicarske, MRRRU-a i Hrvatskog centra za razminiranje, a povod posjeti je Švicarsko – hrvatski program suradnje. Riječ je o programu kroz koji se podupiru aktivnosti koje omogućavaju boljitak građana RH, a Petrinji će konkretno pomoći projekt „Razminiranje i društveno-gospodarska integracija“. U lipnju ove godine je u Zagrebu potpisan okvirni sporazum između Švicarskog saveznog vijeća i Vlade Republike Hrvatske o provedbi Švicarsko-hrvatskog programa suradnje na smanjenju ekonomskih i socijalnih nejednakosti unutar proširene Europske unije. Kroz ovaj okvirni sporazum Hrvatskoj osigurana je darovnica u iznosu od 45 milijuna švicarskih franaka. Program suradnje podupire aktivnosti koje na direktan način omogućavaju boljitak građana Republike Hrvatske i to kroz nekoliko projekata među kojima je i projekt „Razminiranje i društveno-gospodarska integracija“. Spomenuti projekt se sastoji od dvije komponente: razminiranje zaštićenih šuma i šumskog zemljišta (razminiranje Kotar šume u blizini naselja Mošćenićki Lug i Klobučak u Sisačko-moslavačkoj županiji) i društveno-gospodarske integracije žrtava mina i stanovništva koje živi na minski sumnjivim područjima kroz potrebno obrazovanje i osposobljavanje te psiho-socijalnu podršku (ciljana skupina projekta su stradalnici od mina i njihova uža obitelj, institucije koje se bave žrtvama mina i jedinice samouprave u blizini Kotar šume u Sisačko-moslavačkoj županiji). U Kotar šumi na području grada Petrinje od 1991. do danas 49 osoba je stradalo od minsko eksplozivnih sredstava, od kojih je 19 smrtno stradalo, 20 je zadobilo teške tjelesne ozljede, a 10 lakše. Stoga je ovaj projekt više nego dobrodošao, potvrdio je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović uputivši zahvalu svima koji sudjeluju u njemu…

TON 

NJ. E. Stefan Estermann, veleposlanik Švicarske Konfederacije u Republici Hrvatskoj, zahvalio se na prijemu istaknuvši kako je Švicarska iznimno ponosna i sretna što ima mogućnost podupirati Hrvatsku u njenom razvoju, naročito putem tzv. švicarskog fonda koji im omogućuje da pridonesu procesu razminiranja na petrinjskom području….

TON 

U okviru aktivnosti kojima će se provesti društveno-gospodarska integracija predviđena je i izrada baze podataka žrtava mina koja će poslužiti kao temelj za procjenu potreba stradalnika. Baza podataka će nakon uspostave biti stavljena na korištenje svim institucijama koje u svom djelokrugu rada imaju aktivnosti vezane uz svaki oblik pomoći minskim žrtvama čime će se, između ostalog osigurati održivost projekta. Planirano trajanje projekta je 24 mjeseca uz dodatnih šest mjeseci za finaliziranje izvješća i isplate u okviru projekta, a početak aktivnosti planiran je za prvo tromjesečje 2017. godine. Indikativni proračun projekta je 3.530.000 švicarskih franaka, od čega je 2.814.000 namijenjeno razminiranju, dok će se ostatak od 716.000 iskoristiti za aktivnosti vezane uz društveno-gospodarsku komponentu projekta. Podsjetimo, Republika Hrvatska još uvijek ima 433 km2 minski sumnjivog prostora u devet županija, s preko 43.000 mina, a od 74 km2 pod minama u Sisačko-moslavačkoj županije, u Petrinji je 16 km2 minski sumnjivog prostora.

[srizonfbalbum id=746]

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime