Svjetski dan bolesnika – akcija skraćivanja listi čekanja

935

Ministarstvo zdravlja u srijedu, 11. veljače, na Svjetski dan bolesnika, pokreće akciju skraćivanja listi čekanja “Program plus”, tijekom koje će 33 hrvatske bolnice u dodatnim popodnevnim i vikend terminima obavljati dijagnostičke postupke i operativne zahvate na koje se najduže čeka.

U akciju se odmah uključuju svi KBC-ovi i kliničke bolnice, a do 1. ožujka bit će uključene i opće bolnice. Pacijenti koji na preglede jako dugo čekaju već ovih dana mogu očekivati pozive iz bolnica da dođu odmah na red, u dodatnim terminima, kažu u Ministarstvu.

Svaka bolnica sama će odabrati desetak dijagnostičkih postupaka, prvih, kontrolnih pregleda ili operacija za jednodnevnu bolnicu na koje su najdulje njezine liste čekanja, te će se za te zahvate otvoriti dodatni termini izvan redovnog radnog vremena – srijedom poslijepodne i subotom ujutro.

Akcija će trajati do početka ljetnih godišnjih odmora, a Ministarstvo će prepustiti bolničkim upravama da same identificiraju najduže liste čekanja i u skladu s tim organiziraju dodatne termine.

Inače po podatcima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), u KBC-u Zagreb na operaciju mrene čeka se čak 395 dana, a na ugradnja totalne endoproteze kuka 348 dana, dok se na MR u splitskom KBC-u čeka 424 dana. To su ujedno postupci na koje se najdulje čeka u kliničkim bolničkim centrima.

U povodu početka akcije, u srijedu će ministar zdravlja Siniša Varga u 16,30 sati u KBC-u Sestara milosrdnica obići Zavod za radiologiju, a njegov pomoćnik Dragan Korolija u 16 sati riječki KBC koji otvara čak 12 ambulanti u dodatnim terminima. U KBC-u Split u 16,30 sati očekuju zamjenika ministra Marijana Cesarika.

Zamjenica sanacijskog upravitelja KBC-a Sestre milosrdnice Diana Delić Brkljačić kaže da su od prošle srijede na Zavodu za bolesti srca i krvnih žila svaki radni dan, od 16 do 20 sati, organizirali dodatne termine za ultrazvuk srca, pretragu na koju za prvi i kontrolni pregled u tom KBC-u čeka oko 800 pacijenata. Dnevno, u četiri dodatna radna sata, uspjevaju pregledati oko 12 pacijenata s liste čekanja, rekla je u izjavi Hini Delić Brkljačić.

KBC Sestre milosrdnice, uz kardilogiju, duge liste čekanja ima i za kolonoskopiju, ultrazvuk abdomena i štitnjače, MR mozga i lumbalne kralježnice, EMNG (elektromioneurografiju) na klinici za fizikalnu medicinu, zatim za dermatoonkološke preglede i određivanje vidnog polja. Planiraju da će samo srijedom poslijepodne, u jednom danu, uspjeti dodatno obraditi oko 130 pacijenata.

U Ministarstvu zdravlja računaju da će se u cijeloj zemlji liste čekanja ukupno mjesečno skratiti i za 6000 pacijenata, koji će biti obrađeni u dodatnim terminima srijedom i subotom.

Očekuju i dobar odaziv iz bolnica s obzirom na novi model plaćanja, po kojemu će HZZO bolnicama plaćati usluge tek po izvršenju. Bolnicama je sada cilj da rade više, a dodatni rad će im se i dodatno platiti, poručuju iz Ministarstva,

Za početak akcije skraćivanja listi čekanja odabran je Svjetski dan bolesnika koji se obilježava svake godine 11. veljače. Utemeljio ga je papa Ivan Pavao II. 1992. godine s ciljem da se društvo senzibilizira za potrebe bolesnika, te da im se pruži bolja skrb.

Papina je namjera bila potaknuti sve ljude, bez obzira na vjeroispovijest, da razmisle o tome kako sami mogu pridonijeti brizi o oboljelima. Također, obilježavanjem ovog dana odaje se i zahvalnost svima koji skrbe o bolesnicima – zdravstvenim, socijalnim i vjerskim djelatnicima te svima ostalima koji su svoj rad posvetili njezi i podršci oboljelima.(Hina)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime