U povodu Svjetskog dana hrane i Svjetskog dana kruha, koji se obilježava danas, 16. listopada, svi županijski zavodi za javno zdravstvo u Hrvatskoj su se uključili u upoznavanje i poticanje stanovništva na konzumiranje namirnica s manje soli. U obilježavanje se uključio i Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije. U zavodu je održana tematska konferencija na kojoj su o soli u prehrani govorili stručnjaci, liječnici, ali i proizvođači pekarskih proizvoda budući da se najviše soli u organizam unosi putem kruha. Smanjenje soli u prehrani dio je Strateškog plana RH po kojem bi se do 2020. trebao smanjiti unos soli za 20 posto, što bi donijelo velike uštede zdravstvu napomenuo je ravnatelj zavoda Inoslav Brkić…
TON
U skladu sa Strateškim planom o smanjenju prekomjernog unosa soli u Hrvatskoj, koja je rizičan faktor za mnoge kronične nezarazne bolesti, cilj je strategije kroz prehranu smanjiti unos soli u organizam sa sadašnjih 11,6 grama na 9,3 grama po stanovniku. Hrvatska je trenutno treća u Europi, iza Turske i Mađarske, po količinama unosa soli, što ima dugoročne štetne posljedice na zdravlje, jer prekomjerne količine soli uzrokuju 11 nezaraznih kroničnih bolesti – povišeni krvni tlak, bolesti srca i bubrega, moždane udare, debljinu, bubrežni kamenac, osteoporozu, karcinome i drugo. Stoga se danas smatra kako je kampanja za smanjenje unosa soli jedna od najučinkovitijih i najjeftinijih mjera primarne prevencije kroničnih bolesti.
Ovoj svojevrsnoj kampanji Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije pokrovitelj je župan Ivo Žinić koji je istaknuo kako u županiji pokušavaju podržati sve inicijative za poboljšanje zdravlja ljudi…
TON
Župan je dodao da im je zdravlje stanovništva svima zajednički cilj…
TON